Apartamentele se scumpesc, dar preturile raman accesibile

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

Preturile apartamentelor au inceput sa creasca in Romania in acest an, dupa 6 ani consecutivi de declin. Oferta de apartamente noi este insa saraca.

Un raport publicat de Erste Research arata ca piata imobiliara din Europa Centrala si de Est a reintrat pe o tendinta de crestere. Analistii considera ca nu exista motive care sa indice o supraevaluare a imobilelor in acest moment.

In Romania, datele publicate de Eurostat semnaleaza o crestere a preturilor cu 3,8% in primul semestru din 2015, comparativ cu perioada similara a anului precedent. Cresterea vine dupa o perioada de declin de 6 ani.

Scumpirea apartamentelor a fost sustinuta atat de majorarea veniturilor salariale, dar si de ieftinirea creditelor in lei. DAE la creditele Prima Casa a coborat la 4,1%, iar creditele imobiliare in lei incep de la o DAE de 4,6%, conform tabelelor comparative realizate de Expertul Banilor.

Principalul factor care a impulsionat scaderea costului creditelor a fost politica monetara, dobanda cheie stabilita de BNR fiind in prezent de numai 1,75%.

Analistii Este cred ca preturilor nu au crescut deocamdata mai abrupt deoarece exista un deficit la nivelul ofertei. Stocul de apartamente noi a fost in mare parte vandut, astfel ca persoanele care doresc sa isi cumpere o casa noua sunt nevoite sa cumpere locuinta inca din faza de proiect.

Experienta din ultimii ani tempereaza in acest caz apetitul pentru achizitia unei locuinte noi. In perioada de criza, multe proiecte imobiliare au dat faliment, iar persoanele care au platit un avans nu si-au mai putut recupera banii. Din acest motiv, consumatorii nu au incredere ca dezvoltatorii pot duce proiectul pana la capat si ezita sa plateasca un avans pentru rezervarea locuintei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult