Primele de stat sunt recastigate in instanta

BCR Banca pentru Locuinte a obtinut o decizie favorabila in instanta, privind modul de acordare al primelor de stat la contractele de economisire-creditare, in cadrul procesului cu  Curtea de Conturi. Decizia nu este definitiva.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

In 2015, Curtea de Conturi a efectuat un control la bancile de economisire-creditare, in urma caruia a decis ca modul de acordare a primelor de stat s-a efectuat defectuos.

Curtea a stabilit ca primele de stat nu pot fi incasate de catre minori si pensionari. In plus, primele se acorda doar daca solicitantii cheltuiesc sumele economisite in scop locativ. Bancile – BCR Locuinte si Raiffeisen Locuinte –  au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi.

BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) a obtinut o sentinta favorabila pe 1 martie 2017, la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta a hotarat ca legislatia nu impune obligatia pentru clienti ca sa justifice utilizarea banilor in scop locativ, daca au economisit o perioada de minim 5 ani.

In plus, instanta a decis ca minorii si pensionarii sunt eligibili pentru incasarea primelor de stat. Hotararea pronuntata de Curtea de Apel nu este definitiva.

BCR a suportat primele din fonduri proprii

Pe parcursul procedurilor legale, BCR Locuinte a decis sa protejeze clientii si a acoperit din fonduri proprii echivalentul primelor care au fost platite de catre stat, cu scopul de a pastra increderea in sistemul de economisire-creditare.

“BCR BpL spera ca aceasta decizie a instantei sa constituie baza clarificarii situatiei si unui viitor sustenabil al sistemului de economisire creditare in Romania”, se arata in comunicatul bancii.

Decizia Curtii de Conturi a afectat insa vanzarile produselor de economisire creditare, deoarece bancile au suspendat temporar incheierea de noi contracte, pana la clarificarea situatiei privind plata primelor de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult