Suma de rambursat este mai corecta?
Suma totala de rambursat este un indicator mai util pentru consumator decat DAE, deoarece ii permite sa afle exact care este diferenta de costuri dintre mai multe oferte.
In cazul creditelor imobiliare, DAE nu scoate in evidenta suficient de mult diferentele de costuri dintre oferte.
Sa consideram ca avem de ales intre un credit cu o rata dobanzii de 5% si unul cu o dobanda de 5,5%. In ambele cazuri, comisionul de analiza este de 500 lei.
La un credit de 150.000 lei pe 30 ani, DAE va fi 5,15% in primul caz si de 5,68% in al doilea caz. Aparent, diferenta de cost este nesemnificativa si consumatorul nu stie cat mult il va costa suplimentar varianta mai scumpa.
Daca ne uitam insa la suma totala de rambursat, rezultatele sunt urmatoarele: in primul caz, costul total este de 290.380 lei, iar in al doilea caz – de 307.100. Astfel, o diferenta de cateva zecimale in DAE, inseamna un cost suplimentar de aproximativ 17.000 lei in exemplul de mai sus. Acum aveam o imagine mai exacta despre diferenta de costuri dintre cele 2 oferte.
Atunci cand solicitam un credit, bancile sunt obligate sa ofere clientilor simulari cu graficul de rambursare. Este important sa comparam sumele rezultate din graficele de plata pentru a avea o imagine mai corecta asupra costurilor.