Cum compar creditele cu ajutorul DAE?

Pentru a compara corect costul creditelor este necesar ca DAE sa fie calculata pentru aceeasi suma imprumutata si pentru aceeasi perioada de rambursare.

DAE poate sa difere in mod semnificativ in functie de valoarea creditului si de perioada de rambursare. Acest risc apare in special, atunci cand creditul are un comision de analiza stabilit la un nivel ridicat.

In astfel de situatii, banca poate afisa o DAE mai mica daca foloseste in exemplul de calcul o perioada de rambursare cat mai mare si o suma imprumutata apropiata de pragul maxim.

Pentru ca DAE sa ofere rezultate comparabile este necesar ca exemplul de calcul sa fie acelasi. Acest lucru nu se intampla in anunturile publicitare, unde fiecare banca foloseste propriul exemplu reprezentativ.

Consumatorii au posibilitatea sa solicite la banca un calcul personalizat al DAE, tinand cont de suma dorita si de perioada de rambursare aleasa. Doar asa rezultatele sunt comparabile. Aceste principiu este respectat si de ExpertulBanilor.ro atunci cand calculeaza DAE in tabelele comparative.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult