Credite cu dobanda fixa vs variabila

DAE nu este un indicator de incredere pentru a compara doua credite, in situatia in care unul are dobanda variabila si celalalt are dobanda fixa.

Conform metodologiei de calcul, DAE se calculeaza in ipoteza ca dobanda variabila de la momentul acordarii creditului se mentine nemodificata pe toate durata contractului. Acesta ipoteza face ca rezultatele obtinute comparand credite cu tipuri diferite de dobanda sa fie inselatoare.  

La momentul acordarii creditului, dobanda variabila poate fi mai redusa, insa ulterior poate creste semnificativ. DAE nu tine cont de acest fenomen.

In schimb, la creditele cu dobanda fixa, costul este acelasi pe toata durata contractului. De aceea, este important sa comparam cu ajutorul DAE doar credite cu acelasi tip de dobanda.

Aceasta problema apare in special la creditele de nevoi personale, unde bancile ofera credite cu mai multe tipuri de dobanzi.

In schimb, in cazul creditelor imobiliare, nu exista acest risc, deoarece bancile ofera doar credite cu dobanda variabila. Exista anumite oferte prin care rata dobanzii este fixata in primii ani, insa ulterior aceasta devine tot variabila.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult