Ce costuri sunt incluse in DAE?

Costurile pe care bancile sunt obligate sa le includa in DAE sunt reglementate prin lege. ExpertulBanilor.ro iti prezinta practica uzuala, dar si costurile excluse.

Directiva europeana privind creditul de consum stabileste reguli pentru costurile ce trebuie incluse in calculul DAE. Aceste proceduri sunt aplicate de bancile din Romania atat la creditele imobiliare, cat si la cele de consum.

Este bine de stiut ca nu toate costurile unui credit se regasesc in DAE. In general, bancile includ in DAE: dobanda, comisionul de analiza si comisionul de administrare.

Asigurarea de viata este inclusa in DAE doar atunci cand cumpararea politiei este obligatorie pentru a putea obtine creditul. In cazul in care asiguarea este facultativa, banca nu este obligata sa tina cont de ea in calculul DAE.

La creditele imobiliare nu se includ in DAE urmatoarele costuri: asigurarea de imobil (desi incheierea unei astfel de polite este obligatorie in toate cazurile), costul cu evaluarea imobilului si costurile notariale.

De asemenea, excluderi importante de costuri apar si la cardurile de credit, unde bancile nu includ in DAE: taxa de emitere si taxa de administrare a cardului. Din acest motiv, DAE la aceste credite nu reflecta deseori costul real platit de client.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult