Depozitele pentru Dacie: Cum se platesc despagubirile?

brd 1ExpertulBanilor.ro iti prezinta procedura de despagubire pentru depozitele constituite inainte de 1992 la CEC pentru cumpararea unei Dacii si transferate apoi la BRD.

Plata despagubirilor se face conform Hotararii de Guvern nr. 392/2014, care stabilite procedura de urmat de persoanele fizice care si-au transferat depozitele existente la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme la BRD.

Cand se plateste despagubirea?

Legea stabileste ca pot primi despagubiri doar persoanele care au depus sume de bani la CEC in vederea achizitionarii de autoturisme pana la data de 15 februarie 1992 si care au transferat aceste sume la BRD.

Deponentii CEC, mostenitorii acestora si imputernicii se pot prezenta, in termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a HG nr. 392/2014 in orice agentie BRD, pentru depunerea unei cereri. Termenul de 30 de zile nu este un termen de decadere din drepturi. Se pot face cereri oricand, numai ca despagubirile se pot acorda cu intarziere ulterior.

Plata se face in baza unor emisiuni de titluri de stat, special concepute in acest scop. Prima emisiune va avera loc in luna august, astfel ca cei care depun cereri in termenul de 30 de zile prevazut initial vor putea incasa despagubirea incepand cu 4 septembrie 2014, de la ghiseele BRD.

In cazul persoanelor care au obtinut o hotarare judecatoreasca executorie care prevede o suma pe care statul – prin Ministerul Finantelor Publice – este obligat sa o achite, acestia trebuie sa se adreseze direct la minister pentru a depune o cerere, impreuna cu o copie legalizata de instanta care a emis hotararea judecatoreasca.

Ce documente trebuie depuse la BRD?

Deponentii trebuie sa vina la banca cu urmatoarele documente care dovedesc sumele depuse:

  • originalul cec-ului cu suma limitata si/sau originalul dovezii eliberate de banca in momentul transferului sumelor de la CEC la BRD;
  • declaratie notariala pe proprie raspundere, in original, prin care declara ca nu au incasat despagubirea pana la data declaratiei, ca suma transferata la BRD nu a fost afectatat in niciun fel si ca, in vederea inlesnirii calculului despagubirilor, sunt de acord cu prelucrarea datelor prelucrarea datelor personale si transferul acestora la Ministerul Finantelor Publice sau orice autoritate sau enitate implicata;
  • actul de identitate, documentul care atesta schimbarea numelui sau calitatea de mostenitor, procura de imputernicit, dupa caz.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult