Cum aleg cel mai bun produs de economisire-creditare?

Foto: Feelart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Feelart/ FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor a lansat un comparator unic pe piata din Romania pentru produsele de economisire-creditare, care ofera consumatorilor o solutie facila pentru comparatia ofertelor, inclusiv simulatoare cu grafice de rambursare.

Produsele de economisire-creditare pot reprezenta o solutia atactiva pentru consumatori atat pentru a economisi pe termen lung, cat si pentru a obtine finantare pentru o investitie imobiliara.

Din pacate, multe prea des, aceste produse au folosite incorect, din cauza practicilor inselatoare pe care uneori bancile le-au testat pe clienti. Consumatorii au fost atrasi cu perspectiva unor prime de stat, fara sa li se explice care sunt implicatiile pe termen lung.

Expertul Banilor vine in ajutorul consumatorilor pentru a face aceste produse mai usor de inteles, cu ajutorul sectiunii de Comparatii Economisire-Creditare.

Ce este un produs economisire-creditare?

Contractele de economisire-creditare permit consumatorilor sa economiseasca in conditii avantajoase. In fiecare an, statul acorda o subventie, egala cu 25% din sumele economisite in cursul anului anterior, minin 250 euro.

Dupa o anumita perioada (atunci cand sunt indeplinite conditiile de repartizare), poti solicita un credit in lei cu dobanda fixa. Creditul este optional si se acorda doar daca solicitantul indeplineste conditiile de eligibilitate stabilite de banca.

Mai multe detalii despre modul de functionare al produsului poti gasi in Ghidul de Economisire-Creditare.

Cum compar ofertele?

Pentru a compara ofertele, acceseaza pagina de Economisire-Creditare si completeaza formularul de cautare.

search bauspar

Completeaza mai intai valoarea investitiei imobiliare (ceea ce in termeni contractuali este denumita Suma Contractata). Aceasta este suma totala de care vrei sa dispui pentru a-ti amenaja locuinta sau pe care vrei sa o acumulezi in timp.

Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele in functie de modul in care intentionezi sa folosesti produsul. Poti alege sa faci o simulare doar pentru economisire sau poti alege o simulare completa (economisire si creditare).

Ulterior, Expertul Banilor iti afiseaza principalii indicatori pentru compararea ofertelor:

  • Randamentul net este randamentul anualizat obtinut in etapa de economisire, calculat pe acelasi principiu ca DAE de la credit. Acest randament tine cont de toate costurile de plata, cat si de impozitul pe dobanda datorat statului.
  • DAE reprezinta costul total al creditului
  • Suma totala de plata reprezinta sumele totale pe care consumatorul trebuie sa le plateasca pe parcursul contractului, atat in etapa de economisire, cat si in etapa de creditare
  • Perioada de economisire este perioada minima in care clientul trebuie sa economiseasca. Aceasta este calculata tinand cont de conditiile impuse de banci pentru repartizarea contractului si de restrictiile impuse de stat pentru a beneficia de subventia anuala.

Pentru fiecare oferta, Expertul Banilor ofera utilizatorilor posibilitatea de a simula un grafic complet de rambursare, atat pentru etapa de economisire, cat si pentru cea de creditare.

Pentru comparatii detaliate, poti selecta maxim 3 oferte care pot fi analizate in paralel in Pasul 2 de comparatii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult