Cum poti beneficia de tarifele maxime la RCA?

Actuala legislatie privind asigurarile auto prevede un mecanism prin care este limitat nivelul tarifelor RCA. Plafoanele nu se aplica insa automat, ci este nevoie ca asiguratul sa parcurga o procedura speciala.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

In cazul in care primesti cel putin trei oferte RCA, pentru o perioada de 12 luni, de la trei asiguratori diferiti cu prime mai mari decat tariful maxim aplicat in cazul tau, vei fi incadrat in categoria clientilor cu risc ridicat si poti beneficia de tariful maxim.

De exemplu, daca tariful maxim pentru RCA este de 500 lei in cazul tau si primesti 3 oferte cu prime mai ridicate, atunci poti plati doar 500 lei.

Poti verifica tariful maxim aplicabil in cazul tau, cu ajutorul Calculatorului RCA Tarife Maxime.

Cum soliciti tariful maxim?

Pentru a beneficia de tariful maxim, trebuie sa depui o cerere catre Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), direct sau prin boker, solicitand calcularea unui tarif de prima prin procedura specifica asiguratilor cu risc ridicat. Cererea trebuie depusa in termenul de valabilitate al ofertelor.

Consumatorii trebuie sa trimita documentele doveditoare, fie prin email catre adresa riscridicat@baar.ro, fie prin posta (BAAR, strada Vasile Lascar 40-40bis, sector 2, Bucuresti). Cererea va fi solutionata in termen de maxim 20 zile astfel ca este recomandat sa demarezi procesul de reinnoire a politei RCA cu 30 zile inainte ca polita actuala sa expire.

Conform legii, BAAR va aloca consumatorul unui asigurator, care va fi obligat sa faca o oferta RCA, a carei prima anuala va fi egala cu tariful maxim. Consumatorul are 10 zile lucratoare la dispozitie pentru a cumpara apoi asigurarea.

Cum este calculat plafonul maxim?

Plafonul maxim este personalizat in functie de sofer si este influentat de trei factori:

tarifele de referinta pentru asigurarile RCA: acestea sunt calculate periodic de ASF si depind de caracteristicile masinii (capacitate cilindrica) si de varsta proprietarului;
 – factorul N: pragul pana la care tarifele de referinte pot fi depasite; in prezent, acest factor este de 1,36 (ceea ce inseamna ca pragul maxim este cu 36% mai mare decat tariful de referinta)
– reducerea sau penalizarea rezultata din aplicarea sistemului bonus-malus.

Plafon maxim = Tarif de referinta x Factor N x Coeficient Bonus Malus

Toate aceste calcule complexe pot fi simulate foarte usor pe Expertul Banilor, utilizand Calculatorul Tarife Maxime RCA. Acesta determina tariful maxim aplicat in cazul tau, astfel ca poti afla imediat daca iti poti reduce prima de asigurare, apeland la BAAR.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult