Cum functioneaza sistemul bonus-malus?

Sistemul bonus-malus recompenseaza soferii care nu produc accidente si penalizeaza pe cei care au generat daune. Daca vei conduce prudent, vei obtine reduceri de pana la 50%.

Sistemul bonus-malus incadreaza fiecare autoturism intr-o clasa de bonus sau de malus:
–    clasa B este clasa de bonus, ce permite obtinerea de reduceri;
–    clasa M este clasa de malus, care duce la aplicarea unor penalizari.

Clasa de bonus-malus se schimba anual, in functie de daunele produse in anul calendaristic anterior.

In cazul in care nu ai produs nicio dauna in anul calendaristic anterior, avansezi cu 1 clasa. In total, sunt 8 clase de bonus, care iti permit sa obtii reduceri de pana la 50%.

Atunci cand inchei pentru prima oara o asigurare, pornesti de la clasa B0, unde nu se acorda niciun bonus. Pentru a primi reducerea maxima este nevoie ca timp de 8 ani consecutivi sa nu produci niciun accident.

Daca produci accidente, esti retrogradat cu 2 clase, pentru fiecare dauna produsa in anul calendaristic anterior. De exemplu, daca ai generat 2 accidente intr-un an, vei fi penalizat cu 4 clase in anul calendaristic urmator.

Fiecare clasa de malus corespunde cu o penalitate, ce poate ajunge la maxim 80%, peste tariful standard.

 bonus-malus-2017

Prin urmare, bonusul se castiga greu si se pierde usor. De aceea, este foarte important sa conduci atent si sa nu produci accidente. Acesta este modul in care poti controla cel mai mult pretul politei RCA.

In cazul in care detii mai multe autoturisme, vei beneficia de aceeasi clasa de bonus-malus pentru toate masinile. Prin urmare, daca produci accidente cu una dintre masini, ti se va scumpi RCA-ul pentru ambele autoturisme. Pe de alta parte, daca mergi prudent si nu generezi daune, vei beneficia de reduceri la toate asigurarile RCA.

Transferul clasei bonus-malus la persoanele juridice

In cazul persoanelor juridice, insa, clasa de bonus-malus se stabileste distinct, pentru fiecare vehicul in parte.

Companiile isi pot transfera clasa de bonus-malus atunci cand vand un autoturism si cumpara altul nou, in baza unei solicitari scrise.

Exista o fereasta de 1 an de la vanzarea masinii detinute anterior, in care compania poate solicita transferul clasei de bonus-malus. Noua clasa se va aplica cu ocazia primei reinnoiri a contractului RCA.

Cum se calculeaza prima?

Reducerile si penalizarile sunt stabilite prin lege, astfel ca asiguratorii sunt obligati sa respecte aceste reguli. Clasa de bonus-malus in care esti incadrat este trecuta pe polita RCA. Poti simula modul in care sistemul de bonus-malus te afecteaza, cu ajutorul Calculatorului Tarife Maxime RCA.

Cum se aplica reducerea sau penalizarea?

Asiguratorul determina mai intai tariful standard. El tine cont de toate criteriile specifice utilizate de societatea de asigurare si aplica toate reducerile promotionale, in cazul in care acestea exista.

La acest tarif, se aplica apoi reducerea sau penalizarea rezultata din sistemul bonus-malus, din care rezulta nivelul final al primei de asigurare.

CITESTE MAI DEPARTE

Cum compari asigurarile RCA?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult