Cum se stabileste prima de asigurare?

Asiguratorii stabilesc tarifele la RCA, in principal, in functie de tipul masinii, varsta proprietarilor, sau localitatea de domiciliu. In general, nu poti controla modul in care te afecteaza aceste criterii de baza.

Metodologia utilizata de asiguratori trebuie sa fie avizata de autoritatea de supraveghere. Astfel, atunci cand stabilesc tarifele, ei trebui sa justifice de ce anumite persoane sunt penalizate, iar altele sunt favorizate.

Tarifele RCA tin cont de daunele pe care asiguratorii le-au platiti in anii anteriori pentru fiecare categorie de autoturism si asigurat.

Cat timp este valabila oferta?
In cazul in care ai primit o cotatie de prima, oferta respectiva trebuie sa fie valabila pentru o perioada de minim 3 zile.

Principalii factori de care tin cont societatile de asigurare sunt:

  • Capacitatea cilindrica a masinii este un factor deosebit de important. Primele de asigurare sunt sensibil mai mari pentru autoturismele cu motoare puternice. In schimb, primele sunt mai reduse pentru masinile cu capacitate cilindrica mica. Explicatia in acest caz este ca masinile cu putere mica merg cu viteza mai redusa si produc mai putine accidente.
  • Localitatea de domiciliu a proprietarului influenteaza, de asemenea, intr-o masura insemnata valoarea primelor. Asiguratorii compara daunele la nivel de judet si stabilesc tarife mai mari in zonele unde se produc multe daune. In general, judetele si localitatile cu trafic auto ridicat sunt incadrate in categoria de risc de dauna mai ridicat. Cele mai mici tarife sunt platite de asiguratii din mediul rural.
  • Varsta asiguratului afecteaza in unele cazuri nivelul primelor, persoanele tinere – de pana in 25-30 ani – fiind deseori penalizate, deoarece se considera ca sunt mai implusive la volan. Pe de alta parte, soferii trecuti de 40 ani se considera ca sunt mai prudenti, iar tarifele tin cont de acest aspect.
  • Durata politei: asigurarea RCA se poate incheia, in mod normal, pe 6 luni sau 12 luni. Politele pe 12 luni sunt mai ieftine decat varianta de a reinnoi polita din 6 in 6 luni.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult