Care este costul creditului?

Costul creditelor Prima Masina este limitat de catre stat, pentru a forta bancile sa ofere conditii mai avantajoase decat la creditele auto.

Costul total al creditului poate cuprinde o marja de 3 puncte procentuale peste indicele Robor la 6 luni. Marja de 3% trebuie sa includa atat dobanzile cat si comisioanele percepute de banca.

Un alt cost important este prima de garantare. Aceasta are doua componente:

  • un comision de risc de 1% din valoarea garantiei, platit la acordarea creditului, datorat catre Ministerul Finantelor Publice. Acest comision va alimenta un fond special, din care se vor plati garantiile de stat, in cazul creditelor neperformante;
  • un comision de administrare de 0,49% pe an din valoarea garantiei, datorat catre Fondul de garantare (FNGCIMM), prin care se vor acoperi cheltuielile administrative cu emiterea si administrarea garantiilor de stat.

 

In plus, clientul mai are de achitat o taxa pentru inscrierea gajului pe autoturism in arhiva electronica (aproximativ 55 lei la inscrierea garantiei si inca 20 lei la radierea acesteia, dupa ce creditul s-a rambursat).

Comisionul de ramburare anticipata este de 0%.

Totodata, este necesara asigurarea autoturismului, printr-o polita Casco, care sa acopere riscul de avarie si furt. Asigurarea trebuie sa fie fara franzisa in caz de dauna totala si cu fransiza de maxim 100 euro/eveniment, pentru daune partiale. Asigurarea trebuie mentinuta pe toata durata creditului.

Cum compar costul creditelor?
Creditele Prima Masina pot fi comparate in sectiunea Credite auto, selectand la Tip credit optiunea Programul Prima Masina

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult