Protectia consumatorilor in domeniul creditelor face un nou salt

Foto: jk1991/FreeDigitalPhotos.net
Foto: jk1991/FreeDigitalPhotos.net

Creditul pentru populatie a fost reglementat printr-o noua lege care confera o protectie sporita consumatorilor pe toata durata contractului: de la alegerea unei oferte, pana la rambursarea creditului.

Drepturile consumatorilor in domeniul creditelor s-au imbunatatit semnificativ, dupa ce guvernul a publicat o noua ordonanta de urgenta (OUG 52/2016), prin care se asimileaza pe plan national Directiva 2014/17/UE privind creditele imobiliare.

Noua lege va zgudui din nou sectorul financiar, deoarece scoate in afara legii o serie de practici abuzive si forteaza bancile sa fie mai transparente in relatia cu consumatorii. Ultimul episod de acest tip s-a produs in 2010, cand s-a implementat pe plan national, directiva creditului de consum.

Ca si atunci, guvernul a extins aplicarea legii dincolo de limitele impuse de directiva, cautand sa rezolve problemele concrete cu care se confrunta consumatorii din Romania.

Conversia creditelor in valuta este posibila oricand

Noua lege impune bancilor sa ofere clientilor o fisa standard la nivel european, cu informatii personalizate despre credit. Acest document va cuprinde toate detaliile esentiale despre creditul ipotecar, ajuntand consumatorii sa compare ofertele de la diversi finantatori.

De asemenea, contractele de credit sunt reglementate mai strict, fiind interzisa introducerea sau majorarea comisioanelor, precum si a marjei de dobanda stabilita initial.

Bancile pot practica doar 3 comisioane la credite (de analiza, administrare si comision unic), iar diverse comisioane adiacente pe care bancile le impuneau raman mai departe intezise (comision pentru depunerea ratelor in numerar, pentru retragerea sumei din credit in numerar, la rescadentarea creditului sau la schimbarea garantiei).

In cazul imprumuturilor in valuta , ordonanta introduce dreptul consumatorului de a solicita oricand conversia creditului, la cursul BNR din ziua conversiei. Banca este obligata sa-i ofere conditiile practicate in mod curent la creditele in lei.

In plus, bancile sunt obligate sa avertizeze clientii atunci cand are loc o depreciere a cursului de schimb cu mai mult de 20% fata de momentul acordarii creditului. Cu aceasta ocazie, trebuie sa le propuna si o oferta de conversie.

Reglementari pentru recuperatorii de creante

Ordonanta introduce in premiera masuri impotriva abuzurilor facute de recuperatorii de creante, prin interzicerea unor practici incorecte fata de consumatori.

Totodata, se stabilesc obligatii de informare a clientilor pentru banci, in cazul in care procedeaza la vanzarea de credite neperformante catre recuperatorii.

Clientul trebuie notificat imediat, consumatorul poate contesta apoi sumele in termen de 30 de zile, iar recuperatorul este obligat sa raspunda tot in termen de 30 zile. Pe de alta parte, necontestarea sumelor nu reprezinta o recunoastere a sumelor datorate.

Totodata, bancile nu vor mai putea cesiona creante daca recuperatorul nu are un sediu in Romania, astfel incat sa permita solutionarea eventualelor litigii cu consumatorii, precum si sanctionarea companiei de catre autoritati, daca are un comportament incorect.

Evaluarea independenta a imobilelor

Noua lege limiteaza influenta bancilor asupra evaluatorilor, pentru a asigura independenta rapoartelor de evaluare. In prezent, bancile pot influenta evaluatorii, deoarece pot conditiona clientul sa faca raportul de evaluare doar cu firmele agreate. Astfel, daca evaluatorul devine incomod, banca il poate scoate de pe lista, iar acesta ramane fara clienti.

Ordonanta permite clientilor sa isi aleaga singur evaluatorul, chiar daca nu este pe lista agreata cu banca. Singura conditie este ca evaluatorul sa fie membru ANEVAR.

Reguli noi pentru intermediarii de credite

Si activitatea brokerilor de credite este reglementata mai strict, acestia fiind acum obligati sa incheie asigurari de raspundere civila profesionala.

Brokerii urmeaza sa fie avizati de ANPC, care va verifica daca acestia indeplinesc conditiile minime necesare pentru desfasurarea activitati (au expertiza necesara) si daca au o buna reputatie. In acest scop, se va infiinta la nivelul ANPC un departament special, care va supraveghea activitatea intermediarilor de credite.

Ordonanta urmeaza sa intre in vigoare pe 24 septembrie 2016, iar prevederile sale se vor aplica doar contractelor de credite incheiate incepand cu aceasta data.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult