Prima Casa: Costurile sunt aproape egale intre banci. Ce face diferenta?
Creditele Prima Casa au aproape acelasi cost, indiferent de banca de la care soliciti credit. ExpertulBanilor.ro iti arata ce diferente exista intre banci.
Costul creditelor Prima Casa este reglementat, fiind impus un plafon maxim pentru costul total al creditului. La creditele in lei, rata dobanzii poate include o marja de 2,5 puncte procentuale peste Robor, iar la creditele in euro – marja poate ajunge la 4 puncte procentuale peste Euribor. Conditiile de acordare sunt detaliate in ghidul creditului Prima Casa.
Inca de la lansarea programului, bancile s-au dus cu preturile la maximul permis de lege. Exista mici exceptii. De exemplu, la imprumuturile in euro, creditul Prima Casa de la Banca Romaneasca are o marja de 3.95% la euro, iar la Raiffeisen Bank – marja coboara la 3,9%, pentru persoanele care isi incaseaza veniturile la banca.
La creditele in lei, situatia este putin mai complicata. Creditele Prima Casa de la Banca Transilvania au o marja de 0%, insa acest lucru te induce in eroare, pentru ca suplimentar, banca impune un comision lunar de 0,17% pe luna. Acest comision echivaleaza cu o marja de 2,04%, deci costul este sub plafonul maxim de 2,5% impus prin lege.
Cea mai mica marja la imprumuturile in lei se intalneste la creditul Prima Casa de la CEC Bank, unde marja este de 1,9% peste Robor.
Desi BCR acorda doar credite in lei in aceasta etapa a programului, creditul BCR Prima Casa se acorda la costurile maxime ale programului. Doar clientii care isi vireaza salariul la banca, primesc o marja mai redusa, de 2,3%.
In afara de dobanda, clientii trebuie sa incheie suplimentar o asigurare pentru imobil, astfel ca vor avea de plata si primele cu asigurarea. Doar la creditul Prima Casa de la Pireaus Bank este obligatorie incheierea suplimentara si a unei asigurari de viata, astfel ca vei avea de acoperit in acest caz cheltuieli suplimentare.
In ceea ce priveste procedura de lucru, experientele clientilor au semnalat probleme speciale la creditul BRD Prima Casa. Chiar daca initial, functionarul iti poate spune ca te incadrezi, acest lucru este doar informativ. Decizia finala apartine departamentului de risc al bancii. Problema este ca aceasta decizie vine tarziu, uneori dupa cateva luni de la depunerea documentatiei la banca. Astfel te poti trezi in situatia in care nu mai poti face nimic si risti sa platesti degeaba cheltuielile cu evaluarea imobilului si chiar sa pierzi intreg avansul dat la semnarea antecontractului de vanzare-cumparare.
Ofertele bancilor active in acest program sunt prezentate in pagina creditelor Prima Casa.