Tipul dobanzii: Efecte asupra ratei lunare

Creditele pot avea o rata a dobanzii fixa, variabila sau o combinatie intre acestea doua. Tipul dobanzii are o importanta majora asupra graficului de rambursare.

Daca rata dobanzii este fixa, atunci rata lunara va ramane nemodificata pe toata perioada de rambursare. In acest caz, nu trebuie sa iti faci probleme ca rata lunara ar putea creste in timp. Dar nici nu va scadea, indiferent ce se intampla pe pietele financiare.

In schimb, daca rata dobanzii este variabila, atunci rata lunara se va modifica in timp, la intervale regulate. De regula, rata dobanzii se va actualiza trimestrial, semestrial sau anual.

Mai exista si credite care combina cele 2 tipuri de dobanzi, denumite si credite cu dobanda mixta sau introductorie: mai intai, rata dobanzii este fixa pe o perioada prestabilita (1, 2,3 sau 5 ani), dupa care rata dobanzii devine variabila.

Aceste credite pot fi periculoase pentru consumatori, daca nu inteleg exact cum functioneaza. De multe ori, dobanda initiala este stabilita la un nivel promotional, astfel ca rata lunara va fi mai mica. Dupa ce perioada intiala expira, rata dobanzii poate creste semnificativ, astfel ca suma lunara de plata poate deveni greu de rambursat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult