Cum se determina graficul de rambursare?

La acordarea unui credit, banca stabileste un grafic de rambursare in rate lunare egale. In fiecare luna, clientul va rambursa cate putin din credit atunci cand achita rata lunara.

In primele luni, soldul creditului scade foarte lent, astfel ca cea mai mare parte din rata lunara va fi utlizata pentru a acoperi dobanda datorata. In timp, dobanda va deveni tot mai mica, iar cea mai mare parte din rata lunara va fi folosita pentru rambursarea creditului.

Mai jos, este prezentat un exemplu cu graficul de rambursare al unui credit de 10.000 lei pe 10 ani, cu o rata a dobanzii de 15%.

Suma totala de rambursat ajunge la 19.360 lei in cei 10 ani, din care 10.000 reprezinta suma imprumutata, iar restul dobanda.

Daca pe parcursul creditului, rata dobanzii se modifica, atunci graficul de rambursare va fi refacut. La fel ca la momentul obtinerii creditului, rata lunara va fi calculata in mod egal pe perioada ramasa de rambursare, tinand cont de noile conditii.

De exemplu, sa consideram ca rata dobanzii creste de la 15% la 17%, dupa primul an. Vezi mai jos cum se modifica graficul de rambursare:

Invers, daca rata dobanzii scade de la 15% la 12%, atunci rata lunara se reduce, iar graficul de rambursare de reface ca mai jos:

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult