Suma maxima imprumutata la creditele ipotecare se va reduce

Suma maxima imprumutata la creditele imobiliare se va reduce semnificativ ca urmare a noului regulament BNR privind creditele. Expertul Banilor iti arata care este impactul resimtit de clienti.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Regulamentul BNR privind creditele a fost modificat recent, iar bancile sunt obligate sa isi ajusteze conditiile de creditare pana la sfarsitul lui 2016.

Modul in care bancile determina gradul de indatorare al clientilor se va schimba semnificativ la creditele imobiliare. Pana acum, bancile nu erau obligate sa aplice scenarii de risc.

In noile conditii, insa, gradul maxim de indatorare trebuie sa ia in considerare riscul valutar, riscul de rata a dobanzii si riscul de reducere a veniturilor clientului.

Cu cat scade suma imprumutata?

Expertul Banilor a realizat o simulare pentru a estima impactul noului regulament BNR asupra consumatorilor. In acest scop, am luat in calcul un credit imobiliar cu o dobanda de 5%, acordat pe o perioada de 30 ani.

Rezultatele au aratat o scadere semnificativa a sumei imprumutate. In conditiile unui grad maxim de indatorare de 50%, consumatorii vor accesa imprumuturi cu 13-14% mai mici.

De exemplu, la un venit net lunar pe familie de 2.500 lei, creditul maxim scade de la aproape 170.000 lei la numai 145.000 lei.

credite-in-lei-credit-maxim

Impactul va fi si mai mare la creditele in euro, deoarece bancile vor tine cont si de riscul valutar. In acest caz, suma maxima ce poate fi obtinuta se va diminua cu 35%.

credite-in-euro-credit-maxim

Noul regulament BNR va favoriza creditele in lei, acestea permitand clientilor sa se incadreze pentru imprumuturi mai mari.

Daca un credit in lei are costuri egale cu un credit in euro, consumatorii vor obtine o suma cu 35% mai mare daca aleg un imprumut in lei.

Poti simula impactul noului regulament BNR cu ajutorul Calculatorului Credit Maxim. Acesta a fost actualizat pentru a tine cont de noile conditii de creditare.

Noul regulament va proteja mai bine consumatorii

Noul regulament BNR urmareste sa protejeze mai bine atat clientii cat si bancile, in cazul in care creste rata la credit pe parcursul contractului.

In anii de dinaintea crizei financiare, bancile indatorau clientii la limita, astfel ca uneori venitul clientului nu poate acomoda nicio majorare de dobanda. In noile conditii, rata va fi mai mica, dar o eventuala majorare a ratei lunare nu va fi imposibil de achitat pentru clienti.

In acest mod, scade riscul ca imprumutatul sa ajunga restantier si sa isi piarda locuinta. Pentru banci, acest lucru se traduce prin cheltuieli mai mici cu imprumuturile neperformante.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult