Promotiile inselatoare la credite, sanctionate de ANPC

Unele banci si-au facut obiceiul sa anunte o promotie la credite, pentru ca imediat dupa expirare sa reinnoiasca promotia exact in aceleasi conditii. Practica a fost in sfarsit sanctionata de ANPC.

bancpost promotieO buna parte din promotiile la credite oferite de catre banci nu sunt cu adevarat promotii. Oferta speciala cu care ar trebui sa fie valabila o scurta perioada de timp este, in realitate, oferta de baza a bancii.

Imediat cum promotia initiala a expirat, banca anunta o alta noua, exact in aceleasi conditii. Una dintre bancile care apeleaza la aceasta tactica este Bancpost.

ANPC a verificat in perioada de vara campaniile publicitare ale bancii si a sanctionat banca pentru promotia la creditele imobiliare, conform unui raport publicat recent.

Raportul nu identifica banca, insa detaliile promotiei sanctionate semnaleaza ca este vorba de o campanie efectuata de Bancpost.

Cea mai mica dobanda si la vara si la iarna!

Bancpost a introdus la inceputul lunii iunie 2017 o noua oferta de credite imobiliare, cu o rata a dobanzii de 2% peste Robor la 3 luni. Sub sloganul “Cea mai mica dobanda vara asta”, banca preciza ca promotia este valabila pana la sfarsitul lunii august.

ANPC a remarcat ca imediat ce a venit toamna, promotia s-a prelungit in aceleasi conditii, pentru perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017. S-a shimbat doar sloganul din pliantele publicitare: “Cea mai mica dobanda pana la iarna”.

bancpost promotie iarna

Promotia forteaza decizia consumatorului

“Afirmatia falsa ca oferta operatorului financiar este valabila numai vara asta, in cadrul ofertei disponibile in perioada 1 iunie – 31 august 2017, este de natura sa induca in eroare consumatorul asupra faptului ca produsul financiar nu va fi disponibil decat pentru o perioada foarte limitata de timp sau ca nu va disponibila decat in anumite conditii, pentru o perioada foarte limitata, in scopul obtinerii unei decizii imediate si lipsirii consumatorului de alte posibilitati sau de un termen suficient pentru a putea face o alegere in cunostinta de cauza”, se arata in raportul ANPC.

In consecinta, Autoritatea a apreciat ca practica utilizata de Bancpost este una inselatoare si a aplicat sanctiunile prevazute de lege.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult