Prima Masina continua si in 2017

Programul de credite auto Prima Masina continua si in 2017, desi nu exista aproape deloc interes din partea consumatorilor. Mai putin de 300 de credite au fost acordate pana acum.

opel corsaProgramul Prima Masina a fost introdus in 2015, cu scopul de a ajuta tinerii sa isi cumpere mai usor un autoturism nou in rate.

Guvernul a alocat pentru 2017 un buget de 50 milioane lei pentru emiterea de garantii de stat, in vederea acordarii de credite auto.

Mai multe despre modul de functionare al programului sunt disponibile in ghidul Programului Prima Masina.

Mai putin de 300 de credite acordate

Interesul consumatorilor pentru acest program este foarte scazut. In 2015, s-au alocat 350 milioane de lei, dar s-au consumat numai 3,2 milioane lei. Iar in 2016, s-a consumat numai 1,4% din plafonul de 100 milioane lei alocat.
In cei doi ani de functionare, s-au acordat doar 268 de credite prin acest program.

Din 2016, prima de casare din programul Rabla poate fi utilizata ca avans la un credit Prima masina. Aceasta facilitate nu a crescut prea mult atractivitatea programului, avand in vedere ca anul trecut, s-a finantat achizitia a doar 75 de masini.

Creditele nu sunt chiar atat de ieftine

Unul din motivele pentru care programul nu este atractiv tine de costurile creditului. Asa cum Expertul Banilor a aratat, nu economisim sume semnificative cu creditele Prima Masina. In schimb, avem parte de intreaga birocratie de emitere a garantiilor de stat.

Desi creditele Prima Masina au o marja de maxim 3% peste Robor la 3 luni, costul garantiilor de stat este destul de insemnat si cantareste greu in costul total al creditului. Creditele auto standard si cele oferite de banci prin acest program pot fi comparate in functie de costuri, in sectiunea Credite Auto.

Sansele de reusita ale acestui program scad si mai mult in acest an, cand timbrul de mediu a fost eliminat, iar achizitia de autoturisme second-hand a devenit mai facila.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult