Cati bani economisim cu programul Prima Masina?

opel corsaO data cu introducerea programului Prima Masina, consumatorii au la dispozitie noi variante de finantare pentru achizitia unui autoturism. Expertul Banilor analizeaza costurile fiecarei optiuni.

Programul Prima Masina a fost conceput ca o varianta mai ieftina pentru achizitia in rate a unui autoturism.

O banca (CEC Bank) a intrat deja in program, astfel ca avem un reper cu privire la costurile pe care clientii trebuie sa le achite.

De exemplu, pentru un credit de 40.000 lei pe 5 ani, DAE pentru oferta CEC este de 5,57%, conform calculelor Expertul Banilor. Poti simula costurile acestor oferte in sectiunea de Credite auto.

DAE este foarte atractiva, insa beneficiile resimtite de client nu sunt atat de mari, deoarece perioada de rambursare este scurta.

Ca sa ne facem o imagine mai clara, trebuie sa analizam costul total. In cei 5 ani, suma totala de rambursat va fi de aproximativ 45.000 lei. Acest cost nu include prima de asigurare Casco.

In varianta unui credit auto, DAE este in medie de 8%, iar suma totala de rambursat este de aproape 48.000 lei (fara a include asigurarea Casco). Prin urmare, clientul va economisi numai 3.000 lei prin programul Prima Masina.

Evident, orice suma economisita este un aspect pozitiv. Dar cu greu putem justifica necesitatea acestui program privind beneficiile pe care clientii le vor resimti.

Mai mult, conditiile de accesibilitate sunt uneori mai relaxate la creditele standard, unde imprumuturile pot fi obtinute chiar si fara nicun avans, cum este cazul creditelor auto de la BRD. La creditele Prima Masina, avansul minim este de 5%.

Mai multe detalii despre conditiile noului program de stat pot fi gasite in ghidul Programului Prima Masina. Iar credite Prima Masina pot fi comparate in sectiunea de Credite Auto, selectand optiunea corespunzatoare la Tip credit.

Exemplu: Credit de 40.000 lei pe 5 ani
  DAE Rata lunara Cost total
Credit Prima Masina 5.50% 750 45000
Credit auto 8% 800 48000

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult