Noile fonduri alocate pentru Prima Casa sunt deja insuficiente

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima Casa s-a reluat dupa ce Ministerul de Finante a suplimentat plafonul pentru 2016, dar nu pentru mult timp, deoarece fondurile alocate sunt inca de pe acum insuficiente la unele banci.

Programul Prima Casa a fost blocat in luna mai deoarece nu au mai existat garantii de stat. La unele bancile, perioada de blocare a fost chiar mai lunga.

Pe 1 iunie 2016, Ministerul de Finante a anuntat ca a aprobat majorarea cu 500 milioane lei a plafonului de garantii pentru acest an, astfel ca bancile pot acorda noi credite in valoare de 1 miliard lei. Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele bancilor in sectiunea Credite Prima Casa.

Cea mai mare banca nu accepta dosare noi

Vestea proasta este insa ca fondurile alocate s-au dovedit insuficiente in anumite cazuri. BCR a anuntat ca va aloca plafonul suplimentar pentru clientii care au depus deja dosare de finantare la banca, in limita fondurilor disponibile. In plus, banca nu accepta noi solicitari de credite.
 
“Solicitarile de garantie si dosarele in analiza care nu au aprobare finala, isi vor continua fluxul de procesare pana la epuizarea totala a plafonului existent”, se arata in comunicatul BCR.

In 2016, numarul de cereri Prima Casa primite de BCR a crescut cu 350% fata de ultimul trimestru din 2015, astfel ca suplimentarea de plafon va acoperi numai 1.000 de solicitari existente.

Chiar daca bancile au ramas fara fonduri, acestea au continuat sa accepte dosare de credit Prima Casa, cu intentia de a oferi imprumutul, cand se vor suplimenta fondurile. In functie de plafoanele alocate, este posibil ca la unele banci aceasta suplimentare sa nu acopere nici macar cererile preluate.

Pe viitor, insa, bancile nu pot accepta cereri de credite Prima Casa, daca nu au asigurate fondurile necesare. Astfel, clientii vor fi informati de la bun inceput, acolo unde este cazul, ca singura optiune disponibila este un credit imobiliar.

Principala diferenta fata de programul Prima Casa este avansul mult mai ridicat, ca urmare a introducerii legii privind darea in plata. Cel mai mic avans este de 20%. Poti compara ofertele bancilor in functie de avansul necesar in sectiunea Credite Imobiliare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult