Guvernul a alocat fondurile pentru programul Prima Casa 2018

Guvernul a alocat un plafon de garantii de 2 miliarde lei pentru programul Prima Casa din 2018. Bancile vor incepe sa acorde credite dupa ce se va efectua repartizarea fondurilor.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Guvernul a facut primul pas pentru demararea programului Prima Casa in 2018 si a alocat printr-o hotarare de guvern, un plafon de garantii in valoare de 2 miliarde lei.

Urmatoarea etapa consta in alocarea plafoanelor intre banci de care Fondul de garantare, dupa care bancile pot incepe acordarea de credite.

Credite mai ieftine pentru constructia de case

O schimbarea importanta introdusa in acest an consta in reducerea costurilor la creditele pentru constructia de locuinte. Marja maxima a scazut de la 2,5 la 2 puncte procentuale peste Robor la 3 luni.

Schimbarea a fost luata “pentru corelarea prevederilor privind costul total al finantarilor garantate pentru achizitia de locuinte cu cea pentru constructia de locuinte, urmarindu-se evitarea oricarei discriminari in acest sens”, se arata in comunicatul guvernului.

Totodata, guvernul a decis sa nu mai permita bancilor sa utilizeze valoarea de reintregire a plafonului (revolving) pentru emiterea de garantii. S-a urmarit in acest mod eliminarea altor surse suplimentare de fonduri fata de plafonul de 2 miliarde lei alocat pentru 2018.

Masura afecteaza marile banci, cu portofolii importante de credite Prima Casa. Pe masura ce creditele vechi se rambursau si soldul imprumuturilor scadea, se eliberau garantii suplimentare ce puteau fi utilizate la acordarea de noi imprumuturi.

Ridicarea interdictiilor se va face mai rapid

O alta schimbare importanta o reprezinta simplificarea procedurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare. Acordul in numele statului va fi dat de FNGCIMM de acum inainte, in locul Ministerului Finantelor Publice.

“Timpul de asteptare al finantatorilor/beneficiarilor pentru obtinerea acordurilor de radiere va fi astfel scurtat cu cel putin zece zile – avand in vedere ca tot in cadrul FNGCIMM sunt procesate cererile finantatorilor si se pregateste documentatia pentru acordurile de radiere – si va permite informatizarea procesului in conditii optime”, precizeaza comunicatul guvernului.

Prin urmare, persoanele care vor sa isi vanda imobilul cumparat prin programul Prima Casa vor avea de asteptat mai putin dupa aprobarile necesare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult