Finantele aloca ultimele fonduri pentru programul Prima Casa

Ministerul de Finante a alocat bancilor restul de fonduri disponibile in acest an pentru credite Prima Casa, deoarece unele banci si-au epuizat deja plafoanele alocate initial.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Pentru 2017, guvernul a alocat un buget de 2,5 miliarde lei, sub forma de garantii pentru creditele Prima casa.

La inceput de an, 2 miliarde lei din acest buget au fost repartizati catre banci, insa unele institutii si-au epuizat deja fondurile alocate.

La solicitarea Fondului de garantare, Ministerul de Finante a repartizat bancilor pe 15 iunie 2017 si restul de 500 milioane lei, din bugetul pentru 2017.

Noile fonduri au fost alocate catre urmatoarele banci: BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, ING, Bancpost, Piraeus Bank, OTP Bank si Leumi.

Repartizarea a tinut cont de gradul de utilizare a plafoanelor alocate pana la data de 7 iunie 2017, se arata in comunicatul ministerului.

Fondurile nu sunt suficiente

Cel mai probabil, programul va ramane in cateva saptamani fara fonduri, avand in vedere cererea foarte de mare de credite Prima Casa.

Fondul de Garantare a semnalat ca se confurnta cu un val de cereri, numarul de dosare primite apropiindu-se de 1.000 pe zi. Fondurile alocate recent de minister vor permite bancilor sa acorde numai 5.000-6.000 credite noi.

Strategia guvernului cu privire la acest program prevede o reducere graduala a rolului statului in creditarea imobiliara. Avand in vedere ca efectul darii in plata a disparut, iar bancile au revenit in mare parte la conditiile de creditare anterioare, suplimentarea fondurilor pentru acest program nu s-ar mai justifica.

In ultimii ani, guvernele si-au incalcat insa angajamentele initiale si in cele din urma, au suplimentat fondurile pentru acest program.

In cazul in care nu poti obtine un credit Prima casa, alternativa este un credit imobiliar. Avansul minim incepe de la 15%, iar costurile sunt ceva mai mari. Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele in sectiunea Credite Imobiliare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult