Ce schimbari intervin din 2018 in Programul Prima Casa?

Programul Prima Casa ramane principala optiune a persoanelor interesate de achizitia sau constructia unei locuinte prin credit. Expertul Banilor va prezinta schimbarile ce vor deveni aplicabile din 2018.

Foto: hyena reality / FreeDigitalPhotos.net
Foto: hyena reality / FreeDigitalPhotos.net

In 2018, Programul Prima Casa intra in cel de-al zecelea an de functionare. Desi motivele care au stat la baza introducerii programului – respectiv normele restrictive de creditare din acel moment – au disparut de ceva timp, statul continua sa sprijine mai departe creditarea imobiliara.

Fonduri mai mici in 2018

Principala schimbare intervenita in 2018 este reducerea fondurilor, Ministerul Finantelor Publice urmand sa aloce garantii totale de 2 miliarde lei. Fata de anul curent, cand statul alocat garantii de 2,67 miliarde lei, are loc o scadere cu 25% a fondurilor.

Efectul acestei decizii va fi consumarea mai rapida a fondurilor. Daca ritmul cererilor se mentine la fel de ridicat, fondurile ar putea tine programul activ doar jumatate de an.

Prin urmare, daca intentionezi sa-ti cumperi o casa in 2018 prin acest program, este recomandat sa nu amani prea mult decizia.

Costuri mai mici la constructia de locuinte

Persoanele care intentioneaza sa isi construiasca o casa prin credit Prima Casa vor beneficia din 2018 de costuri mai mici.

Marja maxima impusa de stat se va reduce de la 2,5 puncte procentuale la 2 puncte procentuale peste Robor la 3 luni.

Schimbarea a avut ca scop alinierea prevederilor privind costul total al finantarilor intre cumpararea si constructia de locuinte prin Programul Prima Casa si evitarea oricaror discriminari.

In prezent, doar la achizitia de locuinte este impusa o marja maxima de 2 puncte procentuale peste Robor.

Fondurile vor fi alocate bancilor dupa noi criterii

Pana acum, modul de alocare a garantiilor intre banci s-a realizat, in functie de ponderea vanzarilor fiecarei banci participante. Cu cat acordai mai multe credite, cu atat primeai mai multe garantii.

Din 2018, criteriile devin mai complexe, iar statul va favoriza bancile care acorda in paralel si credite imobiliare fara garantii de stat, intr-un ritm la fel de rapid.

De asemenea, bancile cu restante mici la creditele acordate in anii anteriori, precum si institutiile cu proceduri operationale eficiente vor beneficia un punctaj superior atunci cand se decide alocarea fondurilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult