Bancile sunt fortate sa incurajeze creditele ipotecare standard

Guvernul va restrictiona accesul bancilor la programul Prima Casa din 2018, fondurile primite de finantatori fiind conditionate de volumul de credite ipotecare standard acordate.

Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net
Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net

Ministerul de Finante doreste sa pune presiune pe banci ca sa acorde si credite ipotecare fara garantii de stat, nu doar prin programul Prima Casa.

In acest scop, modul de alocare al garantiilor de stat se va schimba din 2018. Pana acum, criteriile de alocare favorizau bancile care acordau cele mai multe credite Prima Casa.

De anul urmator, se introduc trei noi criterii calitative:

1.    Volumul creditelor ipotecare acordate

FNGCIMM va compara raportul dintre creditele ipotecare standard acordate de fiecare banca si volumul de credite Prima Casa, urmand sa directioneze fonduri mai mari catre bancile care stimuleza si creditarea ipotecara fara garantii de stat.

Acest criteriu va forta bancile sa imbunatateasca ofertele de credite ipotecare, pentru a inregistra vanzari si pentru aceste produse. Altfel, vor primi mai putine garantii de la stat.

2.    Numarul de restante inregistrate la creditele Prima Casa

Un alt criteriu este rata de neperformanta a portofoliului de credite, care masoara riscul asumat de stat, pentru fiecare finantator. Este normal ca statul sa limiteze fondurile catre bancile care genereaza pierderile cele mai mari.

3.    Numarul de garantii invalidate

Acest criteriu urmareste calitatea procedurile operationale din fiecare banca si va recompensa bancile cu procese eficiente care se soldeaza cu un numar mic de garantii invalidate.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se inscrie pe linia reducerii graduale a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor“, a precizat FNGCIMM.

Bancile ezita sa stimuleze creditul negarantat de stat

Programul Prima Casa sustine de ani buni creditul ipotecar. Desi conditiile economice s-au schimbat complet fata de 2009 – anul cand Prima Casa a fost introdus – bancile nu fac eforturi pentru a incuraja creditul ipotecar fara garantii de stat.

Acest fenomen a fost semnalat si de BNR, care atrage atentia ca programul Prima Casa nu stimuleza bancile sa gaseasca solutii pentru a imbunatatii conditiile de creditare la creditele imobiliare standard.

Cum majoritatea creditelor ipotecare se acorda prin intermediul programului de stat, bancile nu au motive sa scada costurile la creditele standard.

In plus, Prima Casa functioneaza ca un prag minim pentru costul creditelor ipotecare. O apropiere prea mare a costurilor ar forta Ministerul de Finante sa regandeasca costul maxim impus in programul Prima Casa.

In aceste conditii, statul a devenit indirect principalul finantator pe segmentul creditelor imobiliare, avand o expunere de aproape 20 miliarde lei prin intermediul garantiile emise. Practic, o treime din creditele ipotecare din portofoliile bancilor au ajuns sa fie garantate de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult