Avansul minim coboara spre 20%

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Bancile care au reactionat agresiv la aparitia darii in plata, incep acum sa isi revizuiasca deciziile si reduc avansul minim la creditele ipotecare, pentru a-si face produsele competitive.

Dupa aparitia darii in plata, cele mai multe banci au luat decizii pripite si s-au grabit sa majoreze puternic avansul minim solicitat la creditele ipotecare.

Datele publicate de BNR au aratat ca vanzarile de credite ipotecare au scazut abrupt in ultimele luni, deoarece putini clienti mai pot accesa aceste imprumuturi. Consumatorii au inceput sa selecteze bancile in primul rand dupa avansul minim si abia apoi dupa cost.

In acest conditii, bancile care au urcat avansul minim la peste 30% au inceput sa fie ocolite de catre consumatori. Printre bancile aflate in aceasta situatie se numara Alpha Bank (avans de 30% la lei), Bancpost (33%), BCR (35%), BRD (35%), CEC (30%), Piraeus Bank (30%) si Raiffeisen Bank (35%).

Expertul Banilor a ajutat consumatorii sa gaseasca bancile cu cel mai mic avans minim in sectiunea Credite imobiliare, unde au putut gasi si oferte cu avans de 20-25%.

Darea in plata nu mai sperie bancile atat de mult

Dupa ce au observat o scadere masiva a vanzarilor de credite noi, unele banci incep sa isi revizuiasca deciziile initiale si cauta solutii pentru a-si face produsele mai atractive.

Tendinta este data chiar de catre cea mai mare banca – BCR – care a redus avansul de la 35% la 25%. Avansul redus se aplica doar pentru locuintele achizitionate din orasele importante: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta, Craiova, Brasov, Galati, Ploiesti, Oradea, Braila, Arad, Pitesti, Sibiu, Bacau, Targu Mures, Baia Mare, Buzau, Botosani, Satu Mare si Bucuresti.

Decizia BCR se justifica prin faptul ca piata imobiliara din marile orase este mai lichida si este mai usor sa gasesti un cumparator pentru o locuinta data in plata. In micile orase, in schimb, numarul de tranzactii imobiliare este redus, astfel ca banca ar fi nevoita sa lase mai mult din pret la vanzarea unei locuinte, pentru a gasi mai repede un cumparator.

Este un prim pas facut de BCR pentru adaptarea produselor sale la cerintele pietei, iar in timp, este de asteptat ca lista cu orase a bancii sa se extinda tot mai mult.

O alta banca care s-a razgandit este Piraues. Banca a redus recent avansul minim de la 30% la 20% la creditele in lei, devenind astfel una dintre bancile care practica cel mai scazut avans.

In timp, tot mai multe banci isi vor revizui produsele, dupa ce sperietura initiala privind darea in plata va trece, iar creditorii se vor acomoda cu noul risc. Prin urmare, ne putem astepa la un val de decizii similare in urmatoarea perioada.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult