Statul dubleaza subventia pentru masini electrice

Ministerul Mediului propune acordarea unei subventii de 45.000 lei in 2017, pentru persoanele care decid sa achizitioneze o masina electrica prin programul Rabla. Prima este dubla fata de anul anterior.

Foto: Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Rabla Plus a fost introdus in 2016, avand ca scop stimularea achizitiei de masini electrice si hibride. Acesta nu a avut prea mare succes, banii fiind redirectionati in cele din urma catre programul Rabla Clasic, pentru ca fondurile sa nu ramane neconsumate.

In 2017, guvernul doreste sa acorde subventii si mai mari, pentru a incuraja achizitia de masini nepoluante.

Subventia pentru o masina trece de 50.000 lei

Pentru un autoturism electric, valoarea ecotichetului urmeaza sa ajunga la 45.000 lei, conform proiectul propus de Ministerul Mediului. In 2016, prima a fost de 20.000 lei.

Totodata, ecotichetul poate sa fie cumulat cu prima de casare de 6.500 lei, pe care statul o acorda la casarea unei masini mai vechi de 8 ani. Prin urmare, ajutorul de stat pentru o masina electrica poate sa treaca de 50.000 lei.

Avand in vedere ca preturile masinilor electrice ajung pe la 20.000-30.000 euro, ajutorul de stat acopera acum o parte extrem de mare din pretul de achizitie. In aceste conditii, este posibil sa asistam la un interes mai mare pentru acest tip de masini in 2017.

Prima pentru masini hibride creste de 4 ori

In cazul autoturismelor hibride, ecotichetul urmeaza sa creasca de 4 ori, de la 5.000 lei in 2016 la 20.000 lei in 2017. Sunt eligibile autoturismele care au emisii mai mici de 50 g/km.

Si in acest caz, valoarea foarte mare a subventei este de asteptat sa determine cumparatorii sa ia serios in calcul achizitia unui autoturism de acest tip, care este de altfel mult mai bine adaptat la infrastructura rutiera de la noi.

Programul permite ca o persoana sa poata cumpara mai multe masini prin acest program, urmand sa beneficieze pentru fiecare in parte de un ecotichet si o prima de casare.

Programul are un caracter multi-anual si urmeaza sa fie derulat in perioada 2017-2019. Prin Rabla Plus, se pot achizitiona atat autoturisme, cat si autoutilitare usoare si autospeciale usoara, subventiile fiind disponible pentru persoane fizice si juridice.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult