Slovacia: Creditul devine gratuit pentru contractele incomplete

Finantatorii in Slovacia nu mai pot pretinde plata dobanzilor si comisioanelor la creditele acordate consumatorilor, daca informatiile esentiale impuse prin lege lipsesc din contract.

curia1Legistatia creditului din Slovacia obliga finantatorii care acorda credite pentru populatie sa includa in contract o serie de informatii esentiale. Aceeasi cerinta exista si la noi, ceea ce difera semnificativ fiind modul de sanctionare a abaterilor.

La noi, finantatorii sunt amendati cu sume de pana la 100.000 lei, fara ca legea sa prevada despagubiri si fata de consumator.

Credit cu cost zero

In Slovacia, finantatorii isi pierd dreptul de a mai incasa orice costuri la creditele acordate in acest mod, iar imprumuturile se transforma in credite cu costuri zero.

Curtea de Justitie a UE a fost sesizata pe un astfel de caz, deoarece un finantator din Slovacia  РHome Credit  Рa incercat sa execute silt un restantier, solicitand recuperarea unor dobanzi si penalitati.

Curtea europeana a apreciat ca directiva europeana prevede sanctiuni pentru banci in cazul in care nu isi respecta obligatiile contractuale, iar statele membre pot penaliza finantatorii prin pierderea dreptului de a mai cere dobanzi si penalitati.

Termenii si conditiile generale trebuie semnate de consumator

Totul a pornit de la termenii si conditiile generale ale bancii. La obtinerea imprumutului, clientul a semnat un contract de credit, care facea referire la acest document aditional, ce nu a fost insa semnat de catre consumator.

Conform legislatiei din Slovacia, contractul trebuie semnat de ambele parti, iar aceasta cerinta se aplica inclusiv pentru documentele la care contractul face referire. Curtea europeana considera ca aceasta cerinta nu este contrara directivelor europene.

In cazul analizat, termenii si conditiile generale nu sunt opozabile clientului, ceea ce a condus la neindeplinirea de catre banca a obligatiilor contractuale legale si sanctionarea acesteia prin pierderea dobanzilor si penalitatilor solicitate de la client.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult