Cum se face constatarea amiabila?

Procedura de constatare amiabila evita deplasarea la sectia de politie pentru a anunta producerea unui accident, astfel ca permite ca reparatia masinii sa se faca mai rapid.

Aceasta procedura se aplica in urmatoarele conditii:
–    accidentul a cauzat doar pagube materiale;
–    in accident au fost implicate numai 2 vehicule.

Formularul de constat amiabil poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului, atat pe drumuri publice cat si pe drumuri nedeschise circulatiei publice.

Completarea formularului nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei de catre niciuna dintre partile implicate. Acestia doar descriu imprejurarile in care s-a produs accidentul, pentru a ajuta asiguratorul sa solutioneze dosarul de dauna.

Formularul contine 2 pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica, impartite in 2 coloane. Fiecare sofer implicat in accident trebuie sa completeze una din coloane, cu urmatoarele informatii:

  • datele personale ale asiguratului RCA (nume, adresa, telefon);
  • datele cu privire la vehicul (numar de inmatriculare, marca);
  • date cu privire la polita de asiguare;
  • datele personale ale soferului;
  • pagubele vizibile.

In plus, schita accidentului in momentul producerii impactului se completeaza o singura data pe formular, astfel ca ambii soferi trebuie sa fie de acord cu aceasta schita. Daca nu se pun de acord, singura solutie este sa se deplaseze la politie, unde fiecare va putea desena propria varianta cu privire la schita producerii accidentului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult