Programul Rabla va incepe in luna mai

Programul Rabla ar urma sa inceapa in prima jumatate a lunii mai, in acest an fiind introduse limite privind cantitatea de emisii pentru masinile ce pot fi achizitionate.

dacia-logan

Ministerul Mediului a aprobat ghidul de finantare pentru programele Rabla si Rabla Plus, aceasta fiind publicate deja in Monitorul Oficial.

Dupa etapa de validare a dealerilor auto, persoanele fizice interesate se vor putea inscrie in program, pentru a-si achizitiona un autoturism nou.

“Estimam ca pana la jumatatea lunii mai, populatia poate accesa unul dintre cele doua programe sau, concomitent, pe ambele”, afirma ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Limite de emisii pentru autoturismele noi

Programul Rabla ofera o prima de casare de 6.500 lei, pentru persoanele ce achizitioneaza o masina noua si caseaza un autoturism mai vechi de 8 ani. Pentru prima oara, programul prevede limite maxime pentru cantitatea de emisii de CO2.

In 2017, sunt acceptate doar autoturismele cu emisii mai mici de 130 g CO2/km, urmand ca limita sa scada la 120 g CO2/km in 2019.

Suplimentar, statul acorda si un ecobonus de 1.000 lei daca autoturismul are emisii de pana in 98 g CO2/km. Si aici, limita urmeaza sa scada gradual pana la 96 g CO2/km in 2019.

Suplimentar, se acorda si un ecobonus de 1.700 lei pentru autoturisme cu sistem de propulsie hibrid.
Cele doua ecobonusuri se pot cumula, daca autoturismul indeplineste ambele conditii.

Subventii mult mai mari pentru hibride si electrice

O alta noutate in acest an este cresterea considerabila a subventiilor acordate prin programul Rabla Plus, varianta care sprijina achizitia de masini hibride si electrice.

Subventia este denumita ecotichet si se ridica la 45.000 lei pentru o masina pur electrica (fata de 20.000 lei in 2016), respectiv 20.000 lei pentru una hibrida (fata de 5.000 lei in 2016).

Masinile hibride pot beneficia de ecotichet, daca emisiile de CO2 nu depasesc 50 g/km. Daca emisiile sunt mai mari, cumparatorul poate beneficia doar de ecobonusul acordat in programul Rabla Clasic.

In programul Rabla Plus, nu este nevoie de casarea unei masini vechi pentru a beneficia de subventie. Daca insa ai o masina veche buna de casat, prima de casare se poate cumula cu ecotichetul.

Ajutorul de stat poate ajunge pana la 51.500 lei la achizitia unei masini electrice (45.000 ecotichet si 6.500 lei prima de casare).

Pentru a afla pasii de urmat in achizitia unei masini, citeste Ghidul Programului Rabla.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult