Programul Rabla va fi rezervat doar pentru masinile putin poluante

Regulile programului Rabla urmeaza sa fie schimbate in 2017, guvernul intentionand sa permita utilizarea primei de casare doar pentru achizitia unor autoturisme cu emisii poluante reduse.

fiesta-ford17Programul Rabla va impune pentru prima oara restrictii cu privire la tipul de autoturism care poate fi achizitionat. Pana acum, singura conditie era ca masina sa fie noua.

Din 2017, cumparatorii trebuie sa fie atenti la emisiile poluante ale autoturismelor daca vor sa mai beneficieze de prima de casare de 6.500 lei, conform unui proiect elaborat de Ministerul Mediului.

Limita maxima acceptata pentru emisiile de CO2

In acest an, prima de casare va putea fi utilizata doar pentru achizitia de masini cu emisii de cel mult 130 g/CO2/km. In 2018, pragul se va reduce la 120 g/CO2/km, iar in 2019, plafonul scade la 110 g/CO2/km.

Cantitatea de emisii luata in considerare va fi cea inscrisa in certificatul de conformitate al autoturismului. In acest mod, masinile cu motoare puternice nu vor mai putea beneficia de acest program.

Pentru masinile cele mai putin poluante, cumparatorii vor beneficia suplimentar si de un eco-bonus de 1.500 lei. In 2017, acesta se acorda doar pentru autoturismele cu emisii mai mici de 98 g CO2/km. In anii urmatori, acest prag urmeaza sa scada, pana la 95 g CO2/km in 2019.

“Prin scaderea graduala a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finantare, ci si ca un instrument de indrumare a cumparatorului de autoturisme si constientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protectie a mediului”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

O alta noutate este ca programul este conceput sa aiba o finantare multianuala, pentru urmatorii 3 ani. Astfel, cumparatorii nu trebuie sa isi mai faca griji ca in anul urmator nu va mai exista programul si sa se grabeasca sa cumpere o masina in acest an.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult