Liber la inmatricularea autoturismelor second hand

Timbrul de mediu va fi eliminat de la 1 februarie 2017, astfel ca va disparea un obstacol important care a ingreunat achizitia de autoturisme second-hand in ultimii 10 ani.

citroen c4Dupa aproape 10 ani de restrictii, piata auto este in sfarsit libera. In iulie 2007, guvernul Tariceanu introducea pentru prima oara o taxa la inmatricularea autoturismelor second-hand in tara: taxa speciala pentru autoturisme.

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu era la acea vreme actionar majoritar al unui dealer auto (Automotive Trading Services) pentru autoturismele Citroen.

Sub pretextul protejarii mediului, aceasta taxa ajuta dealerii si producatorii auto sa vanda autoturisme noi in detrimentul masinilor second-hand de import. Acestea devenisera mult mai accesibile, ca urmare a eliminarii taxelor vamale, o data cu aderarea la UE.

Taxele s-au dovedit ilegale

In urmatorii 10 ani, aceasta taxa si-a schimbat de cateva ori denumirea, insa de fiecare data a fost sanctionata de Curtea de Justitie a UE deoarece a incalcat Tratatul de aderare, respectiv principiul liberei circulatii a bunurilor in cadrul pietei unice.

Toate guvernele de pana acum au incercat sa gaseasca o modalitate pentru a ocoli prevederile tratatului, insa au esuat. Ultima taxa – timbrul de mediu –  a avut o soarta similara, fiind sanctionata recent de catre curtea europeana.

Guvernul trebuie acum sa restituie banii incasati pentru aceasta taxa, proces care a fost esalonat pe o perioada de 5 ani. Pentru timbrul de mediu, este posibil sa fie demarat un proces similar.

Taxele au protejat vanzarile de autoturisme noi

In ciuda denumirii pompoase de salvare a mediului, acesta taxa a salvat doar profiturile producatorilor interni si dealerilor auto, asigurandu-le acestora o piata de desfacere.

Efectele le-au resimitit consumatorii, care nu au putut achizitiona masini de import second-hand, deoarece valoarea taxei egala sau depasea in anumite cazuri pretul de achizitie. Altii au cautat sa ocoleasca legea, aparand fenomentul masinilor inmatriculate in Bulgaria.

De la 1 februarie 2017, aceasta masura protectionista va fi eliminata, astfel ca pentru orice masina – noua sau second-hand  – proprietarii nu mai trebuie sa achite la ANAF taxa de prima inmatriculare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult