City Insurance si Asirom intarzie foarte des plata daunelor

City Insurance si Asirom sunt societatile care intarzie cel mai frecvent plata daunelor la asigurarilor auto, in timp ce Omniasig efectueaza platile cel mai rapid.

Foto: etaphop photo/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: etaphop photo/ FreeDigitalPhotos.net

City Insurance si Asirom sunt societatile codase de pe piata asigurarilor auto, in ceea ce priveste plata daunelor, arata un nou raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Termenul legal de plata a unui dosar de dauna RCA este de 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar pentru cuantificarea daunei.

Plata cu intarziere a devenit regula

Raportul ASF analizeaza activitatea asiguratorilor din semestrul I din 2016 si gaseste ca numai 54% dintre dosarele de daune au fost achitate in termenul legal, la nivelul intregii piete.

Cele mai frecvente abateri s-au constatat la City Insurance, unde plata daunelor la termen este exceptie, si nu regula. Doar 15% dintre dosare s-au achitat pana in 10 zile, in timp ce in restul de 85% de cazuri, s-au consemnat intarzieri.

Termenul mediu de plata a daunelor a fost de aproape 70 zile in perioada analizata, pentru acest asigurator.

O alta societate care achita greu daunele este Asirom. Termenul legal a fost respectat pentru mai putin de 30% din daune. Si in acest caz, majoritatea platilor se face cu intarzieri mari, durata medie de plata fiind de 40 de zile.

La polul opus se situeaza societati precum Allianz, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa, unde cele mai multe plati se fac in termenul legal. Cele mai rapide plati au fost efectuate de catre Omniasig, cu o durata medie de numai 3,15 zile pe dosar.

plata-dosare-rca-semI-2016

Dosarele RCA se solutioneaza in general in 60 zile

Un alt indicator analizat de ASF a fost durata de solutionare a dosarelor de daune, termenul legal fiind de maxim 3 luni.

Majoritatea asiguratorilor s-au incadrat in acest termen, durata medie inregistrata pe ansamblul pietei fiind de 60 zile.

Singura societate care a depasit constant termenul legal este City Insurance, unde dosarele sunt solutionate in medie in aproape 100 de zile. La unul din doua dosare, City Insurance a depasit termenul de 3 luni, fata de 1 din 4 dosare, cat este media pe ansamblul pietei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult