Cum calculam costul creditelor?

Informatiile prezentate pe website cu privire la costul total al creditului pot sa difere fata de cele prezentate de banci clientilor.

Indicatorii de cost – DAE, rata lunara si suma totala de rambursat  – sunt calculati de Expertul Banilor pe baza costurilor afisate de banci (rata dobanzii si comisioane practicate la fiecare oferta).

Datele preluate sunt actualizate permanent, insa pot sa apara diferente atunci cand intervin modificari la nivelul ofertelor bancilor. Facem toate eforturile, pentru ca modificarile de oferte sa fie preluate cat mai rapid in tabelele noastre comparative.

Creditele presupun uneori costuri de care bancile nu tin cont atunci cand calculeaza DAE si suma totala de rambursat, dar pe care consumatorul trebuie sa le plateasca.

Acest lucru se intampla cel mai des cu primele de asigurare, care uneori nu sunt incluse de banci in costul total, din diverse motive.

Expertul Banilor tine cont insa in calcule si de asigurarea de imobil si de asigurarea de viata, atunci cand obtinerea creditului este conditionata de incheierea unei astfel de asigurari. In cazul in care banca nu comunica costul acestor asigurari, folosim in acest scop o estimare pentru prima de asigurare, fapt semnalat in tabelele comparative.

Costul cu asigurarea depinde de valoarea evaluata a imobilului, astfel ca pot aparea diferente si din acest motiv fata de oferta prezentata de banca.

Din acest motiv, in special la creditele cu garantii imobiliare, costul total al creditului (estimat de Expertul Banilor) va fi diferit de cel prezentat de banci.

In cazul creditelor cu ipoteca, costul cu evaluarea imobilului nu este inclus in DAE.

Creditele auto sunt conditionate in mod frecvent de inchierea unei asigurari Casco. Costul acestei asigurari nu este inclus in DAE.

Scopul tabelelor comparative oferite de Expertul Banilor este sa ofere consumatorilor un punct de plecare in analizarea ofertelor disponibile. Cu ajutorul lor, consumatorul poate selecta apoi un numar restrans de oferte pentru o analiza mai detaliata.

Pasul urmator il reprezinta solicitarea fisei standard cu informatii personalizate la banca, in baza careia sa luati decizia finala.