Contul de economii ING: multa agitatie, pentru un castig modest!

Contul de economii poate fi atractiv pentru clientii care au deja cont la ING

Contul de economii ING s-a complicat foarte mult, doar pentru ca banca sa afiseze o dobanda anuala de 6%. ExpertulBanilor.ro iti arata de ce vei obtine in final un randament de cel mult 4,6% pe an.

Noua oferta ING pentru contul de economii este promovata cu o dobanda anuala de 6%.

Modul in care se obtine aceasta dobanda se poate dovedi chinutor pentru client, din cauza un sistem complicat pus la punct de banca.

Randamentul real al economiilor

In mod normal, sumele depuse in contul de economii au o dobanda de 4% pe an. Sumele noi virate in cont, pot fi depuse intr-un depozit special, unde vor primi o dobanda de 6%. Durata acestui depozit este 4 luni, iar dupa aceea, sumele se inapoiaza in contul de economii.

Prin urmare, daca ai 1.000 lei, ii poti vira la inceput in depozitul preferential timp de 4 luni, iar dupa aceea, vei beneficia de dobanda standard, de 4%. Astfel, intr-un an, randamentul maxim la care poate spera clientul va fi de 4,6% (inainte de impozitare).

In realitate, randamentul va tinde sa se apropie de 4%, deoarece doar sumele noi pot fi virate in depozitul special. Pe masura ce vei acumula mai multi bani in cont, cea mai mare parte a economiilor va fi bonificata cu 4% si doar o mica parte dintre ele, va beneficia de 6%.

De exemplu, daca ai acumulat 4.500 lei si depui inca 500 lei, randamentul mediu al economiilor va cobori la 4,2%.

Efecte ascunse

Lucrurile sunt insa mai complicate decat atat. Suma care poate fi depusa in depozitul preferential se determina pe baza urmatoarei formule:

Valoarea maxima a depozitului este decisa de banca
Depozit preferential   = Suma economiilor – Media economiilor din ultimele 3 luni

Media economiilor in lei se determina la sfarsitul fiecarei luni si este valabila pentru toata luna urmatoare. Principalele efecte ale acestui mod de calcul sunt:

  • Daca retragi o parte din economii, e posibil sa nu mai poti face un nou depozit preferential cateva luni. Media economiilor pe ultimele 3 luni va ramane la un nivel mai ridicat decat soldul actual al economiilor pentru o perioada;
  • Dobanda de 6% la depozitul preferential este variabila si poate scadea in timp, caz in care randamentul devine si mai mic;
  • Dobanzile platite de banca se adauga la media economiilor. Acest lucru face ca din sumele noi virate, o parte sa nu fie eligibile pentru depozitul preferential.

 

Contul necesita o monitorizare permanenta

Depozitul preferential se constituie doar din sumele depuse in contul de economii, astfel ca trebuie sa ai grija ca la fiecare sfarsit de luna, sa ai banii transferati din contul curent in contul de economii.

Suma ce poate fi depusa in depozit se determina automat de catre banca si poate fi aflata de client prin call-center sau in aplicatia de internet banking. Prin urmare, luna de luna, trebuie sa te informezi si sa constitui un nou depozit.

Pe scurt, contul de economii de la ING provoaca multa bataie de cap pentru client, fara a avea prea mult de castigat in plus. Solutia se poate dovedi obositoare in timp, comparativ cu alte oferte existente pe piata. Majoritatea bancilor practica dobanzi de 5% sau chiar mai mult la conturile de economii, care se calculeaza zi de zi la soldul existent.

Daca ai deja cont de la ING, contul de economii te poate ajuta sa castigi o dobanda mai mare. In rest, clientii care vor sa schimbe banca, pot obtine conditii mai bune la alte institutii de credit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult