Credite: Cum se modifica dobanda variabila?

La creditele cu dobanda variabila, legislatia actuala obliga bancile sa utilizeze reguli clare atunci cand modifica rata dobanzii, astfel incat sa nu apara abuzuri.

Marja dobanzii este specificata in contract si este fixa pe toata durata creditului.

Prin urmare, rata dobanzii se va modifica doar in functie de indicele de referinta. Acest indice este diferit, in functie de moneda creditului:

  • Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) pentru creditele acordate incepand cu data de 2 mai 2019 (respectiv 5 iunie 2019 pentru creditele Prima Casa). Acest indice este calculat trimestrial de catre BNR in baza tranzactiilor interbancare.
  • Robor pentru creditele in lei acordate inainte de 2 mai 2019 (respectiv 5 iunie 2019, pentru creditele Prima Casa). Robor reprezinta media dobanzilor la care bancile autohtone se imprumuta intre ele; indicele este publicat zilnic de BNR;
  • Euribor pentru creditele in euro (reprezinta media dobanzilor la care bancile din zona euro se imprumuta intre ele; indicele este publicat zilnic de asociatia bancilor europene);
  • Libor USD si Libor CHF pentru creditele in dolari, respectiv in franci (reprezinta media dobanzilor la care bancile de pe piata londoneza se imprumuta intre ele; indicele este publicat zilnic de asociatia bancilor din Marea Britanie).

Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a fost introdus in mai 2019 si are reguli stricte de utilizare. Bancile actualizeaza dobanzile la inceputul fiecarui trimestru, utilizand indicele calculat pentru penultimul trimestru. De exemplu, la 1 ianuarie din fiecare an se utilizeaza indicele calculat pentru trimestrul III din anul anterior.

Restul indicilor se determina pentru diferite scadente, intre 1 zi si 1 an, astfel ca dupa indice se adauga termenul pentru care rata dobanzii este calculata.

De exemplu, Robor 3M denota rata dobanzii de referinta la lei pentru scadenta de 3 luni, in timp ce Robor 6M – se refera la un termen de 6 luni.

De ce este important acest aspect? In functie de frecventa de actualizare a ratei dobanzii, referinta va fi diferita. Un credit in lei a carui rata a dobanzii este actualizata trimestrial va folosi ca indice Robor 3M, in timp ce un credit cu actualizare semestriala, va utiliza ca referinta Robor 6M.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult