Volksbank este obligata sa inapoieze intreg comisionul de risc incasat

Volksbank a pierdut 3 procese cu clienti si este obligata sa inapoieze comisionul de risc incasat de la semnarea contractului si pana in prezent. In plus, banca va plati si daune morale.

Lista proceselor pierdute de Volksbank se extinde si noi clienti isi castiga drepturile in instanta.

ExpertulBanilor.ro iti prezinta cea mai recenta decizie din instante. Pe 15 aprilie 2013, Tribunalul Bucuresti a respins respins in mod irevocabil, recursul inaintat de Volksbank in cazul a 3 dosare si a mentinut hotararile anterioare.

Instanta a decis sa aplice decizia nulitatii absolute, conform Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive incheiate intre comercianti si consumatori, pentru:

 • comisionul de risc, redenumit ulterior comision de administrare credit;
 • modificarea unilaterala a dobanzii din fixa in variabila;
 • declararea scadentei anticipate a creditului fara a specifica motivul;
 • perceperea de sume suplimentare neprevazute in contract.

 

Volksbank a fost obligata:

 • sa returneze toate sumele incasate in contul comisionului de risc, din momentul incheierii contractului si pana la zi;
 • sa plateasca dobanda legala pentru sumele incasate necuvenit;
 • sa nu mai perceapa aceste comisioane pe viitor;
 • sa mentina dobanda fixa, prevazuta in contractul initial, pe toata durata contractului.

 

In plus, banca a fost obligata sa plateasca si daune morale, care ajung pana la 2.000 franci elvetieni.

Compensatiile au fost motivate prin starea de teama, de stres si de incertitudine resimtita de consumatori ca urmare a faptului ca banca a transformat discretionar rata dobanzii din fixa in variabila, cuantumul acesteia devenind greu de anticipat, dar si prin starea de revolta cu privire la sumele ridicate percepute de banca.

“Aceste solutii sunt rezultatul atitudinii institutiilor de credit fata de clientii lor, a lipsei de respect si a refuzului de a dialoga cu acestia”, a precizat avocatul care a reprezentat cei 3 clienti, Codrut Avram.

El considera ca aceste sentinte vor deveni un precedent important pentru procesele cu Volksbank, in acest moment aflandu-se in curs de judecata in caile de atac mai multe astfel de clauze, ce cuprind si dispozitii de obligare la plata de daune morale.

Soarta clientilor depinde de o lege

Daca legea clauzelor abuzive se va modifica, astfel de decizii vor deveni aplicabile pentru toti clientii Volksbank, fara ca ei sa mai fie nevoiti sa dea banca in judecata.

Aplicarea noilor prevederi privind clauzele abuzive a fost amanata de guvernul Ponta pana la 1 iulie 2013, in vederea efectuarii unor dezbateri publice pe aceasta tema.

Pana acum, a fost organizata la BNR o dezbatere, in care toti invitatii – cu o singura exceptie (la sfarsit a putut lua cuvantul si reprezentatul de la Protectia Consumatorilor) – au fost din banci si care au profitat de ocazie pentru a da vina pe consumatori.

Intre timp, tot la BNR a mai avut loc o dezbatere, cu ocazia lansarii unei campanie de educatie financiara, finantata tocmai de Volksbank!

In perioada urmatoare, este de asteptat ca BNR sa publice un studiu de impact cu privire la efectul aplicarii noilor clauze, ale carui concluzii, probabil, vor cantari foarte mult in decizia finala.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
 • Modificarea “comisionului de risc” in “comision de adminisrare” este ilegal, deoarece in Contractul initial era doar “comisionul de risc”, care a fost anulat de OUG 50/2010. Am contestat aceasta modificare si nu s-a intamplat nimic.
  Bancile astea sunt “Stat in Stat” , nu sunt supravegheate de nimeni, daca indeplinesc conditiile legilor ?
  De ce consumatorii suntem lasati la voia intamplarii, de ce trebuie sa dam bancile in judecata sa respecte legile?
  De ce legile nu sunt revizuite urgent, cand sunt interpretate dupa propriul interes ?
  Taraganarea lucrurilor si lasarea lor la voia intamplarii ne-a dus in haosul in care suntem toti romanii.
  Guvernanti, nu mai dormiti pe voi, luati masuri urgente, ca de aceea v-am ales nu doar sa incasati impozitele platite de noi cu greu.

Comentariile sunt inchise.