Volksbank este obligata la conversia unui credit in franci la cursul din 2008

volksbank 1Volksbank a pierdut un proces, prin care un client a obligat banca la conversia unui credit in franci elvetieni, la cursul din 2008. Decizia este irevocabila.

Pe 13 noiembrie 2014, Tribunalul Galati a stabilit ca irevocabila o hotarare prin care Volksbank pierde un proces si este obligata sa converteasca un credit in franci elvetieni la un curs cu mult sub cel actual.

In contractul respectiv, banca isi rezerva dreptul de a converti creditul din franci elvetieni in lei, in cazul in care cursul se depreciaza cu mai mult de 10%. Instanta a considerat ca aceasta clauza este abuziva, atat timp cat numai banca se poate folosi de acest drept.

Avand in vedere cresterea cursului de schimb, aceasta clauza a permis bancii sa indatoreze excesiv clientul, deoarece el nu a beneficiat de aceleasi drepturi ca si banca.

In consecinta, banca a fost obligata sa aplice aceasta clauza contractuala in beneficiul clientului, creditul urmand sa fie convertit la un curs cu 10% mai mare decat cel de la data acordarii. Practic, conversia se va face la un curs de aproximativ 2 lei/franc – cat era in 2008 – fata de un curs actual de aproape 3,7 lei/franc.

Pentru cei care intentioneaza sa actioneze banca in judecata pe o speta similara este important sa verifice daca in contractele lor este inclusa o clauza similara.

Banca pregateste o oferta de conversie

Volksbank a confirmat recent printr-un comunicat ca lucreaza la detaliile unei oferte speciale pentru clientii care au credite in franci elvetieni. Banca nu a oferit detalii cu privire la continutul acestei oferte, precizand ca este inca in lucru.

Pe retelele sociale au aparut insa anterior informatii care indica o posibila conversie a creditelor la un curs cu aproximativ 25% mai mic decat cel actual.  In procesul de la Galati, clientul a obtinut un curs cu aproape 45% mai mic decat cel de piata.

Oferta bancii ar putea fi gandita pentru a oferi o alternativa clientilor de reducere a ratelor, in afara curtilor de judecata. Chiar daca discountul este mai mic decat cel ce poate fi obtinut in instanta, castigul ar fi totusi semnificativ si mult mai usor de pus de practica.

Procesele in instanta se intind pe o perioada lunga, apar costuri cu cheltuielile de judecata, iar deciziile sunt imprevizibile.

Sirul lung de procese pe care banca l-a suportat in ultimii ani pe speta comisionului de risc arata insa ca motivatia clientilor Volksbank este una extrem de puternica, iar banca ar trebui sa ia serios in calcul, cat mai rapid, oferirea unor solutii amiabile pentru conversia creditelor in franci. In caz contrar, procesul va ramane varianta preferata de clienti pentru a obtine reducerea ratelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult