Victimele accidentelor auto ar putea primi daune dupa o grila prestabilita

Foto: Bill Longshaw/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Bill Longshaw/ FreeDigitalPhotos.net

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine introducerea unor “criterii obiective” pentru stabilirea daunelor morale acordate victimelor din accidentele auto.

In ultimii ani, daunele morale platite de societatile de asigurare in urma accidentelor auto au crescut considerabil. La nivel individual, exista insa diferente mari intre sumele platite de la caz la caz.

Cei care apeleaza la avocati reusesc sa castige sume mai consistente in instanta, decat cei care negociaza direct cu societatea de asigurari.

Avocatii incaseaza comisioane de succes in aceste situatii. ASF precizeaza ca o suma importanta din dauna totala nu mai ajunge la victimele accidentelor, ci in conturile avocatilor.

Aceasta afacere este atat de avantajoasa incat unii avocatii si-au facut site-uri speciale prin care isi promoveaza serviciile: nu trebuie sa platesti nimic in avans, ci doar un procent din suma obtinuta in instanta!

Avocatii ar putea fi scosi din joc

ASF si asociatia societatilor de asigurare doresc sa stopeze acest fenomen, prin introducerea unor “criterii obiective” de stabilire a daunelor morale. Aceste criterii nu ar mai lasa loc de interpretare, atunci cand valoarea daunei este contestata in instanta, astfel ca avocatii nu ar mai putea pretinde sume suplimentare.

“Prin introducerea unor astfel de criterii UNSAR sustine ca s-ar crea o predictibilitate cu privire la plafonul despagubirilor morale acordate victimelor accidentelor de circulatie si un tratament egal al persoanelor similar vatamate”, se arata intr-un comunicat emis de ASF. In plus, costurile suportate de societati cu instrumentarea acestor daune ar urma sa scada.

Principalul risc asociat cu aceasta propunere este ca aceste criterii sa nu conduca la stabilirea unor daune mult prea mici, in detrimentul consumatorilor. Daca in prezent, exista diferente mari intre daunele platite pentru cazuri similare, ar trebui evitat ca atenuarea discrepantelor sa se faca prin alinierea la valoarea minima.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult