Varsta de pensionare a femeilor creste la 65 de ani

women-headache
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Varsta de pensionare a femeilor urmeaza sa creasca de la 63 la 65 ani. ExpertulBanilor.ro iti arata cum sunt afectate femeile care nu au implinit inca 47 ani.

Guvernul Ponta a decis sa egalizeze varsta de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor, astfel ca toti salariatii vor iesi la pensie la 65 ani pe viitor.

Aceasta decizie continua reforma sistemului public de pensii inceputa de guvernul Boc in 2010. Atunci varsta de pensionare a barbatilor s-a majorat de la 62 la 65 ani, iar a femeilor de la 58 la 63 ani.

Actualul guvern si-a motivat decizia prin faptul ca egalizarea varstei de pensionare a fost recomandata de Comisia Europeana.

Cine va fi afectat?

Cresterea varstei de pensionare se va produce gradual in intervalul aprilie 2030 – ianuarie 2035 si va afecta toate femeile nascute dupa data de 1 martie 1967. Anterior, toate aceste persoane urmau sa se pensioneze la 63 de ani. Acum, vor munci cu pana la 2 ani mai mult.

Cum majorarea varstei de pensionare se produce gradual, persoanele mai in varsta vor fi afectate mai putin. Fiecare generatie va munci cu 6 luni mai mult decat generatia nascuta in anul anterior, pana cand limita de pensionare va ajunge la 65 ani.

Toate femeile nascute dupa 1 ianuarie 1971 vor iesi la pensie la 65 ani.

femei-varsta-pensionare-egalizareSingurul aspect pozitiv este ca stagiul complet de cotizare a ramas nemodificat, la 35 ani. Astfel, femeile care vor munci suplimentar vor acumula un punctaj mai ridicat, ceea ce le va permite sa beneficieze de o pensie mai mare, atat de la stat, cat si de la Pilonul II de pensii private.

Evident, exista si riscul ca multe persoane sa nu mai poate lucra pana la aceasta varsta, fie din motive de sanatate, fie pentru ca nu mai sunt competitive pe piata muncii. In acest caz, cresterea varstei de pensionare este posibil sa duca un fenomen extins de saracie in randul persoanelor trecute de 60 ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult