Unele banci au ramas fara garantii de stat la Prima Casa

Foto: phanlop88/ FreeDifitalPhotos.net
Foto: phanlop88/ FreeDifitalPhotos.net

Tot mai multe banci incep sa isi epuizeze plafonul de garantii alocate pentru credite Prima Casa, iar clientii risca sa piarda avansul platit vanzatorului, la semnarea antecontractului de vanzare-cumparare.

Guvernul a alocat pentru 2014, garantii de 1,2 miliarde lei in cadrul programului Prima Casa. Din aceste garantii insa, 500 milioane lei au fost rezevate pentru achizitia de locuinte ANL.

Bancile nu mai pot cere suplimentarea fondurilor

Fondurile alocate pentru locuinte de orice tip s-au consumat mai devreme. Ministerul Finantelor Publice informeaza ca, la data de 1 iulie 2014, garantiile erau integral alocate. Prin urmare, dupa aceasta data, bancile care si-au consumat plafonul nu mai au cum sa ceara o suplimentare de fonduri.

In ultima perioada, tot mai multe banci isi anunta clientii care nu mai sunt garantii pentru acordarea creditului.

Probleme de acest tip se intampla de fiecare data cand garantiile se epuizeaza, deoarece bancile nu au sistem de monitorizare a garantiilor in timp real, asa cum se intampla de exemplu la Programul Rabla (unde pentru fiecare client intrat in procedura de lucru, se blocheaza un loc).

In Programul Prima Casa, bancile accepta cereri in mod continuu, pana cand isi dau seama ca au ramas fara fonduri. Evident, ca multe dosare sunt inca in analiza, deoarece procedura de acordare dureaza 1-2 luni, in functie de situatie. Din acest motiv, chiar daca alegi o banca ce acum inca mai are fonduri, risti sa fii anuntat ulterior ca nu mai sunt garantii disponibile.

Pentru acesti clienti “nenorocosi”, solutia este fie sa solicite un credit ipotecar (unde avansul minim este de 15%), fie sa astepte suplimentarea fondurilor.

Clientii asteapta decizia guvernului

O suplimentare este sustinuta de catre Ministerul Finantelor Publice, care a pregatit din 29 august 2014, un proiect de hotarare de guvern, prin care sa aloce noi fonduri. Solutia gasita a fost sa utilizeze garantiile rezervate doar pentru locuinte ANL si pentru orice alt tip de imobil.

Din plafonul de garantii de 500 milioane lei pentru locuinte ANL, s-a consumat numai 8,8 milioane lei. Prin urmare, redistribuirea garantiilor ar permite ca bancile sa primeasca fonduri importante pentru a finanta achizitia oricarui tip de locuinta.

Persoanele interesate de credite Prima Casa ar trebui sa astepta insa pana cand guvernul adopta aceasta hotarare. Ulterior, Fondul de garantare va aloca fondurile intre banci, dupa care programul se va relua in mod normal.

Pana atunci, insa, ar trebui evitata semnarea unui antecontract de vanzare-cumparare, pentru a nu risca pierderea avansului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult