UE elimina tarifele la roaming din 2017

Foto: nenetus / FreeDigitalPhotos.net
Foto: nenetus / FreeDigitalPhotos.net

UE va elimina tarifele de roaming pentru apeluri, SMS-uri si internet mobil din iunie 2017, dupa ce Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru piata de telecom.

Parlamentul European a aprobat un nou pachet legislativ care interzice tarifele la roaming in spatiul UE.

“Eliminare tarifelor de roaming este asteptata de multa vreme de toata lumea: oameni obisnuiti, start-up-uri, IMM-uri si toate tipurile de asociatii”, a spus raportorul Pilar del Castillo, in dezbaterea de dinaintea votului.

Tarifele de roaming pentru apeluri telefonice, mesage text si utilizarea internetului mobil in strainatate in tot spatiul economic european vor fi interzise din 15 iunie 2017.

Noi reduceri de tarife din 2016

In plus, din 30 aprilie 2016, tarifele de roaming vor fi reduse inca o data si nu vor putea depasi urmatoarele valori:

  • 0,05 euro/minut pentru apelurile efectuate;
  • 0,02 euro/mesaj pentru SMS-urile trimise;
  • 0,05 euro/MB pentru traficul de date mobile.

 

Plafonul pentru tariful practicat la apelurile primite va fi revizuit in jos, de asemenea. Acest prag va fi stabilit in cursul acestui an si se asteapta sa fie considerabil mai mic decat plafonul pentru apelurile efectuate.

Companiile vor plati compensatii daca internetul se misca greu

Furnizorii de internet vor fi fortati sa prezinte utilizatorilor o explicatie clara cu privire la viteza de download si upload pe care pot conta. Orice discrepanta semnificativa fata de aceste viteze va da consumatorilor dreptul sa ceara compensatii de la companii sau sa denunte contractul fara penalitati.

Noile reglementari vor obliga companiile de telefonie sa trateze traficul de internet in mod egal si sa nu favorizeze unele aplicatii sau site-uri comparativ cu altele.

Operatorii pot oferi servicii specializate, cum ar fi trafic de date de calitate superioara pentru anumite servicii, dar numai cu conditia ca acest lucru sa nu aiba un impact asupra calitatii generale a traficului de date.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult