Transferul interbancar in valuta poate costa maxim 10 euro

depozite euroCompetitia incepe in sfarsit sa puna presiune pe costul ridicat al transferurilor interbancare in valuta. Surpriza vine de la una dintre cele mai mici banci din Romania.

O banca mai putin cunoscuta – Banca Feroviara – a lansat de curand un cont curent care ofera clientilor posibilitatea de a plati mult mai putin pentru un transfer in valuta.

Comisionul este fix, indiferent de valoarea transferului. Un transfer in valuta costa 8 euro, daca operatiunea este derulata prin internat banking si 10 euro, la ghiseul bancii. Aceste comisioane se aplica pentru tranzactiile decontate prin Target 2. Pentru platile de tip SEPA, comisioanele coboara pana la 3-5 euro pe tranzactie.

In general, bancile autohtone impun clientilor comisioane care incep deseori de la 10-15 euro pe tranzactie. La unele banci, comisionul minim incepe chiar de la 25-30 euro.

Bancile autohtone au reusit sa isi protejeze profiturile enorme pe care le obtin atunci cand deruleaza plati in valuta. Costurile pe care bancile le suporta la aceste tranzactii au scazut foarte mult, insa castigurile au ramas in profiturile institutiilor financiare.

Clientii au ramas sa plateasca mai departe aceleasi comisioane ridicate.

Inca din vara lui 2011, BNR a implementat sistemul Target 2 – o platforma pan-europeana pentru decontarea platilor in euro – oferind tuturor bancilor din Romania posibilitatea de face plati in euro la costuri foarte mici.

Comisionul suportat de banca pentru o plata prin Target 2 este cuprins intre 0,125-0,8 euro pe tranzactie, indiferent ca este vorba de o plata nationala sau intra-comunitara.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult