Cum schimb fondul de pensie privata?

Foto: tungphoto/ FreeDigitalPhotos.net

Clientii se pot transfera de la un fond de pensie privata la altul extrem de usor. Operatiunea este recomandata atunci cand fondul actual are performante slabe.

Pensia privata nu este ca cea de la stat, unde platesti contributii si astepti sa incasezi pensia la batranete. Aici responsabilitatea investirii banilor este partial si a ta. De aceea trebuie sa te interesezi regulat de performantele fondului tau.

Poti compara rapid randamentele fondurilor, in sectiunea Pensii private, de pe ExpertulBanilor.ro. Aici gaseste performantele la zi ale tuturor fondurilor.

Penalizari
Inainte de a te transfera la un alt fond este bine de stiut ca poti fi penalizat, daca schimb fondul actual mai devreme de 2 ani de la data aderarii. Dupa 2 ani, poti alege orice alt fond, fara sa suporti nicio penalitate.

Etapele de parcurs, sunt:

  • semnezi actului de aderare la noul fond. In acest sens, trebuie sa contactezi administratorul pentru a-ti trimite documentatia prin posta. Ulterior, semnezi actul de aderare si il expediezi tot prin posta. Persoanele care locuiesc in Bucuresti, pot merge direct la sediul administratorului pentru a semna actele;
  • trimiti o notificare catre actualul administrator. Formularul poate fi obtinut de pe site-ul Comisiei de supraveghere.

 

Ulterior, are loc transferul disponibilitatilor banesti ale clientului de la un fond la altul. Suma transferata este egala cu valoarea la zi a unitatilor de fond detinute la vechiul fond. Aceasta suma se converteste apoi in unitati ale noului fond, tinand cont de valoarea la zi a acestora.

Dupa ce procedura s-a finalizat, clientul va primi prin posta o informare cu privire la rezultatele transferului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult