Care este pretul de vanzare pe bursa?

Vanzarea tilturilor de stat la bursa se face prin intermediul societatilor de investitii financiare. Pretul de vanzare se stabileste intr-un mod special.

Titlurile de stat se tranzactioneaza la bursa intr-un mod special. Pretul de vanzare se stabileste ca procent din valoarea nominala.

De exemplu, ai cumparat o obligatiune pe 2 ani cu valoarea nominala de 1.000 lei, cu o rata a dobanzii de 2% pe an. Dupa 6 luni vrei sa vinzi obligatiunea, dar nu ai incasat inca nicio dobanda, deoarece aceasta se plateste anual.

Prin urmare, ai dori sa recupezi cei 1.000 lei investiti initial si dobanda acumulata pe 6 luni (1% din valoarea nominala, respectiv 10 lei). Pretul de vanzare se va stabili ca procent din valoarea nominala si va fi de 101 (1.010/1000 x 100).

In functie de conjunctura economica, pretul de la bursa s-ar putea sa difere fata de calcul de mai sus. Este posibil ca tilturile sa fie percepute ca foarte atractive, iar pretul sa fie mai mare. Dar este la fel de posibil, ca piata sa evaluzeze titlurile la valori mai mici.

Riscul ca pretul sa fluctueze major este insa redus, deoarece titlurile de stat sunt cele mai sigure instrumente financiare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult