Cat pierd daca am nevoie urgent de bani?

Bancile penalizeaza clientii care retrag inainte de scadenta banii din depozitele bancare. De multe ori, clientii nu mai primesc nicio dobanda in aceste situatii. Titlurile de stat evita acest inconvenient.

Depozitele bancare pot aduce castiguri mai mari,  dar trebuie ca economiile sa fie depuse la banca pentru perioade mai lungi. Dezavantajul este ca daca ai nevoie de banii respectivi inainte de termen, pierzi intreaga dobanda acumulata in cazul unei retrageri anticipate.

Pe de alta parte, titlurile de stat de stat se emit tot pe perioade lungi (2 ani). Dar titlurile vor fi listate la bursa, astfel ca orice cumparator va putea sa le vanda oricand daca are nevoie de bani.
 
Pretul de vanzare se stabileste in functie de cerere si oferta si tine cont de dobanda pe care statul urmeaza sa o plateasca. Prin urmare, daca vinzi titlurile inainte de scadenta vei putea include in pret si dobanda acumulata pana in acel moment, dar care nu a fost inca platita. Prin urmare, nu vei fi penalizat daca vrei sa-ti recuperezi banii inainte de scadenta.

Acesta este si principalul avantaj pe care il ofera titlurile de stat comparativ cu depozitele bancare.
 
Ca sa vinzi titlurile de stat pe bursa, trebuie sa-ti deschizi un cont la o societate de investitii. Cand alegi un astfel de cont, cauta o societate care nu percepe comisioane lunare de administrare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult