Cat castig din titluri de stat?

Titlurile de stat ofera castiguri comparabile cu depozitele bancare pe perioade mai lungi. Clientii care compara ofertele bancilor pot gasi depozite mai profitabile, in special, la bancile mici.

La o investitie in tilturi de stat, achizitionarea lor in cadrul unei oferte initiale de subscriere este gratuita.
Singurul cost pe care il ai de plata va comisionul pentru vanzarea titlurilor de stat, datorat societatii de brokeraj. 

Conform informatiilor obtinute de Expertul Banilor, acest comision este de aproximativ 0,05% din pretul de vanzare.

De asemenea, e bine de stiut ca veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat sunt neimpozabile, in timp ce dobanzile la depozitele bancare sunt impozitate cu 16%.

Sa presupunem ca titluri de stat au o rata a dobanzii de 2,15%. Ca sa obtii acelasi castig printr-un depozit bancar, este nevoie sa primesti o dobanda de 2,55% pe an (2.15/0.84), deoarece impozitul pe dobanda diminueaza castigul obtinut de client.

In general, daca vei compara dobanzile la depozite, vei putea gasi banci care sa ofere dobanzi superioare celor platite de titlurile de stat, in special, la bancile mici. La institutiile financiare cele mai sigure, dobanzile tind sa fie mai mici.

Prin urmare, daca te intereseaza sa obtii un castig cat mai mare, ai sanse mai mari sa iti maximizezi venitul apeland la banci. Multe dintre ele sunt dispuse sa negocieze cu deponentii dobanzi chiar mai mari decat cele afisate, daca sumele depuse sunt semnificative (mai mari de echivalentul a 10.000 euro).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult