Titluri de stat pentru populatie cu randament de 2,15%

Foto: TAW4/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: TAW4/ FreeDigitalPhotos.net

Statul ofera populatiei o alternativa la depozitele bancare, cu ajutorul unei emisiuni de titluri de stat pe 2 ani. Randamentul oferit este de 2,15%, castigul fiind neimpozabil.

Persoanele fizice pot subscrie pana pe 29 iulie 2016 in cadrul unei emisiuni de titluri de stat, dedicata persoanelor fizice.

De aceasta data, suma minima care trebuie subscrisa este de numai 100 lei, astfel ca aceasta emisiune este accesibila publicului larg. Suma maxima pe care o persoana o poate plasa este de 100.000 lei.

Titlurile de stat vor fi emise pe o perioada de 2 ani, avand o rata fixa de dobanda de 2,15% pe an. Plata dobanzii se face anual, iar capitalul investit va fi restituit la maturitate.

Castigurile obtinute din titlurile de stat sunt neimpozabile. Prin urmare, un depozit bancar trebuie sa ofera o dobanda de 2,55% pe an, pentru a genera acelasi castig. Este important de stiut ca nu exista niciun comision de plata la achizitionarea de titluri de stat.

De unde se pot cumpara titluri de stat?

Persoanele interesate pot subscrie in cadrul acestei emisiuni la oricare din cele 4 banci intermediare: BCR, BRD, Banca Transilvania si Raiffeisen Bank.

Valoarea nominala a titlurilor de stat oferite spre vanzare este de 100 milioane lei. Pana pe 18 iulie 2016, s-au primit cereri in valoare de 280 milioane lei.

“Ministerul Finantelor Publice isi reafirma intentia de a suplimenta emisiunea de titluri de stat pentru acest an in functie de nivelul cererii. Scopul este acela de a rasplati increderea investitorilor persoane fizice in statul roman”, se arata in comunicatul ministerului.

Titlurile vor fi listate la bursa

Titlurile din aceasta emisiune vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, ceea ce confera investitorilor un avantaj suplimentar.

In cazul in care ai cumparat titluri de stat si ai nevoie de banii respectivi mai devreme de 2 ani, poti vinde titlurile la bursa. Astfel, ai posibilitatea sa iti recuperezi banii inainte de scadenta, daca apar situatii neprevazute.

Pretul de vanzare va depinde insa de conjuntura economica de la acea vreme. Tranzactia poate sa iti genereze un mic profit, dar te poti astepta si la o pierdere. Riscurile sunt insa mici, avand in vedere ca titlurile de stat sunt investitiile cu gradul de risc cel mai scazut.

De exemplu, emisiunea similara din 2015 este cotata acum pe bursa la un pret peste valoarea nominala (100,85%), in conditiile in care investitorii au incasat deja dobanda pentru primul an.

Mai multe detalii poti gasi in ghidul dedicat Investitiilor in Titluri de stat.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult