Timbrul de mediu se va plati de la 15 martie

Taxa de poluare va fi inlocuita cu timbrul de mediu de la 15 martie 2013. Principala schimbare este formula de calcul, care nu va mai tine cont de capacitatea cilindrica a autoturismului.

Taxa platita la prima inmatriculare a unei masini in tara si-a schimbat denumirea de multe ori in ultimii ani, adevarata modificarea fiind doar formula de calcul.

Protectionism mascat

Toate guvernele au pretextat ca taxa auto are in vedere protectia mediului, insa obiectivul real pare a fi mai degraba protejarea vanzarilor dealerilor auto si a producatorilor autohtoni de concurenta masinilor second-hand mai ieftine, din import.

Astfel, de fiecare data, masinile cu catalizatoare cu o treapta inferioara celei impusa pentru masinile noi au fost sever penalizati. In 2007, cand masinile noi aveau catalizatoare Euro 4, taxa auto penaliza masinile cu Euro 3. Acum, masinile noi au Euro 5, astfel ca acum cele cu Euro 4 parca polueaza chiar si cand stau parcate!

Taxa ramane aceeasi pentru masinile Euro 5

Actuala taxa de poluare este redenumita de guvernul Ponta drept timbru de mediu, iar principala schimbare este formula de calcul. Aceasta nu mai depinde de capacitatea cilindrica a autovehiculului, ci este axata pe emisia de dioxid de carbon.

“Noul timbru de mediu mentine cote similare celor din prezent pentru tehnologia Euro 5 si mareste cotele pentru tehnologiile Euro 4 si Euro 3. Pentru acele masini cu tehnologii mai slabe – non-euro, Euro 1 si Euro 2, adica acele masini care se apropie de sfarsitul perioadei, duratei de viata – timbrul de mediu va scadea fata de nivelul cuantumului actual, luandu-se bineinteles, ca si cota de depreciere, vechimea masinii la fiecare dintre autoturismele cuprinse in aceasta norma de poluare”, a precizat Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Prin urmare, masinile second-hand care pot concura cel mai mult vanzarile de masini noi sunt taxate suplimentar.

Masinile pe motorina vor avea taxe mai mari

O alta schimbare este ca taxa va fi mai mare in cazul masinilor pe motorina decat in cazul celor pe benzina, din cauza emisiilor poluante mai mare ale autoturismelor pe motorina.

In plus, guvernul va acorda un echo-tichet in valoare de 2.500 euro pentru persoanele care isi vor cumpara masini electrice. Mult succes cumparatorilor in a gasi o statie de alimentare!

Pentru masinile electrice si hibride, sau cele dobandite prin mostenire nu se plateste timbru. Pot polua mediul fara sa plateasca nicio taxa  ambulantele, masinile diplomatilor, politiei, armatei, jandarmeriei, pompierilor si autovehiculele destinate competitiilor sportive.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult