Termenul de returnare al produselor a devenit de 14 zile

Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Romania a transpus cu o intarziere de aproape 6 luni directiva europeana care da dreptul consumatorilor sa returneze produsele cumparate online intr-o perioada de 14 zile.

UE a adoptat din 2011 o noua directiva pentru drepturile consumatorilor, care trebuia transpusa si la noi pana cel tarziu pe 13 decembrie 2013.

De teama amenzilor care vin din cauza neindeplinirii obligatiilor de stat membru, guvernul a transpus aceasta directiva abia pe 13 mai 2014, prin OUG 34/2014 privind drepturile consumatorilor in relatiile cu profesionistii.

Legea modifica termenul in care produsele cumparate prin contracte la distanta pot fi returnate. Perioada s-a schimbat de la 10 zile lucratoare la 14 zile calendaristice. Practic, singurul castig pentru consumator este ca perioada de retragere din contract va fi mai usor de calculat.

Un drept important castigat de consumatori este insa scurtarea termenului de returnare a banilor. Daca inainte puteai sa astepti 30 zile, acum termenul este de 2 ori mai scurt: in 14 zile de la denuntatea contractului, trebuie sa ai banii in cont.

Testeaza produsul cu grija, ca in magazin!

Pe viitor, consumatorii trebuie sa aiba o grija mult mai mare fata de produsele cumparate online, atunci cand le verifica acasa. In cazul in care le uzeaza si vor sa returneze produsul, comerciantii au dreptul sa primeasca o compensatie pentru uzura.

Regula de baza este sa te comporti cu produsul asa cum l-ai testa in magazin. Daca vrei sa te folosesti de produs o saptamana si pe urma sa-l returnezi, nu vei mai primi toti banii inapoi. Comerciantul are dreptul sa isi acopere pierderea rezultata din deprecierea bunului.

Pentru mai multe informatii, citeste articolul privind returnarea produselor online, actualizat la noile modificari legislative.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult